Актуално

На фокус

Ромски пирати пробваха да вземат на абордаж кораб на порта в Бургас

Ромски пирати пробваха да вземат на абордаж кораб на порта в Бургас

17.06.2021

Втори фронт

1589


Причината, поради която областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова издаде заповед за незабавна проверка на плажната ивица в кв. "Победа" е безпрецедентен случай на опит на цигани да навлязат в територията на стратегическо за държавата пристанище.

Инцидентът е от 10 юни през нощта, когато хиляди спящи по крайбрежието хора бяха събудени от мощни сирени, съответстващи по сигнал като опасност при атентат. Сирените завиха в точно 22:50 ч.

"Флагман" разпространи видео, заснето от бул. „Иван Вазов“. Случаят е безпрецедентен. Направен е бил опит с безмоторна гумена лодка няколко роми да навлязат в пристанището, като целта им е била да ограбят акостирал кораб, плаващ под хонгконгски флаг.

Сигналът за опасност в стратегическата зона е подаден, още след като лодката е навлязла в територията на порта. Всички екипи, подчинени на дежурните от Трафик кулата по сигурността, са били включени в идентифицирането на обекта и залавянето на нарушителите.

Те са признали каква е била целта им. Циганите-пирати са имали информация, че на кораба, на вахта, има само един човек, екипажът бил на брега. Смятали да окрадат каютите им.

Това е единственият случай през последните 3 години, в който цигани правят опит да се промъкнат в плавателни съдове в пристанищната част на Бургас. По-рано те успяваха да качат дори и проститутки на борда.

Вчера, преди да издаде заповедта за проверка на цялата плажова ивица, проф. Нейкова е провела извънредно заседание на Съвета за сигурност на „Пристанищен район Бургас“.

Докладът е съдържал данни за незаконно разположени рибарски лодки и постройки върху плажовата ивица – изключителна държавна собственост, пише "Монитор".

    Източник: chernomore.bg

Свързани статии