Актуално

На фокус

Родители плашат с протести, ако бъде въведено отново дистанционно обучение

Родители плашат с протести, ако бъде въведено отново дистанционно обучение

26.08.2021

Втори фронт

6063


Обединение на родители заплашиха с протести, ако бъде въведено отново дистанционно обучение на учениците. Те изпратиха отворено писмо до държавните институции, в което настояват да бъде осигурено присъствено начало на учебната година. В противен случай ще бъдат организирани протести, се предупреждава в писмото, пише БНТ.

От гражданското обединение „Да запазим училището като средище за децата“ посочват, че при сегашния темп на разпространение на Covid-19 учебната година или въобще няма да започне присъствено или повечето от учениците ще преминат към дистанционно обучение, непосредствено след 15 септември.

„Изминалите месеци не се използваха за подготовка от страна на институциите. И отново първи ще паднат децата. Моята дъщеря миналата година беше седмокласничка. Тя е в ужас. Аз мисля, че децата вече няма да го преживеят. Все едно някой насилствено им причинява болка. Това вече прилича на военно положение. Аз виждам ужаса в детето си.

Дават ли си сметка управляващите какво причиняват на децата в момента. На тези деца ние наистина им отнемаме живота. За тях това е живота – да бъдат заедно, да учат заедно, да се виждат. Трябва да мисля тепърва как да водя детето си на психолог, да го подкрепя то, за да не се срива“, коментира родител.

От гражданското обединение предупреждават за протестни действия.

„Ако не получим това убеждение, че ще се направи всичко възможно те да учат в класовете си, тогава ние ще излезем на протест. Ние искаме присъствена учебна година. Това трябва да е ясно“, заявяват от обединението.

България е единствената държава в Европа, в която училищата се готвят да затворят за трета поредна година, пише Капка Тодорова в мрежата.

За най-малките в краен случай, който видимо ще настъпи при липсата на мерки и ваксинации. Във всички останали европейски държави ваксинационната кампания върви и с аргумента, че само от възрастните зависи дали децата ще могат да излизат от дома си, да ходят на училище и да имат нормален социален живот.

Съответно навсякъде ваксинираните вече надминават 50%, в Румъния буксуват малко и са с 37%. На този фон блести единствено България с няма и 15%. Също за сравнение – някои държави преди ваксините решиха, че всички ще са в локдаун, но училищата няма да затворят. Това беше преди да има друга защита освен изолацията.

Та ето как цяла Европа брани децата си или с ваксиниране на възрастни или с локдаун за възрастни, само в България възрастните правят всичко за сметка на децата. Тъжно е, но е вярно.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии