Актуално

На фокус

Ресторантьорите обявиха математиците за лъжливи шамани

Ресторантьорите обявиха математиците за лъжливи шамани

30.09.2021

Втори фронт

236


СЗБ и БАЗ - двете големи организации на заведенията в България, разпространиха позиция, в която обявяват математиците за "шамани". Повод за обвиненията са моделите и прогнозите, които учените правят за развитието на епидемията. Според двете сдружения, изразяващи интересите на ресторанти, кафенета, бистра, барове и дискотеки, математиците изобщо не "познават" и въз основа на техните сбъркани модели политиците взимат неправилни решения. Ресторантьорите твърдят, че имат собствена статистика?!, според която официалните данните са фалшиви, а истинската заболеваемост била 7 пъти по-висока и всъщност "в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин".

 

"Опитите да се аргументират имитациите на мерки, каквото е затварянето само на заведенията, докато никъде никой никакви мерки не спазва, са манипулации и откровени лъжи като тази не само не убеждават хората в ползата от "мерки", а имат точно обратният ефект - ефекта на лъжливото овчарче. Когато две години лъжем, че пазим живота на възрастните хора, като затваряме нощните клубове, никой на никакви словоизлияния от същите хора не вярва. Затова и хората не вярват в ползата от ваксините, чудят се, след като ги лъжат за имитациите на "мерки", дали не лъжат ги лъжат и за всичко останало. 

"Математици и шамани, СРАМ и ПОЗОР СТЕ!", се казва в позицията на ресторантьорите, провокирана от интервю на Огнян Кунчев. Професорът математик предупреди, че има реална опасност броят на заразените след две седмици да достигне 10 000 за денонощие, и прогнозира, че около 15 октомври ще се наложи да бъде обявен нов локдаун. Именно тази прогноза явно е взривила ресторантьорите и ги е предизвикала да напишат гневното си послание. Част от писмото е посветена на "собствени изчисления" и разсъждения на бранша, че няма никаква нужда от затягане на мерки и че е съвсем безопасно хората да се тълпят в заведенията:   

"Според наше изследване - анкета на СЗБ и БАЗ, установихме, че има 46% преболедували собственици на заведения, а едва 6% са в официалната статистика. Това прави над 7 пъти скрита заболеваемост. Съответно изводът е, че в България имаме 3 милиона преболедували и 2 милиона излекувани, което прави 70% защитени по някакъв начин. Затова намираме за силно преувеличени прогнозите за 10 000 нови случая на ден след две седмици. Нима при средно 25 000 теста дневно, 40% от тях ще са положителни?", разсъждават ресторантьорите. И като признават, че нямат "претенции за експертиза", съобщават своите "скромни прогнози", че " при вече 70% население с някакъв имунен отговор, при неизбежното покачване на случаите, няма да надхвърлим трайно 3-4 хиляди на ден".

За повече убедителност двете браншови организации привличат и "доказателства" от чужбина. "И в 70% ваксинираната Англия има по 30-40к нови случаи на ден, но всичко работи и нощните клубове и стадионите са пълни. В Швеция, която беше честна към гражданите си от първия ден и никога нищо не затвори, в момента почти няма нови случаи и починали, защото хората вече са и преболедували, и ваксинирани. Но тези хора имат доверие в здравните власти, които не са ги лъгали, че ще опазят възрастните хора, като вземат хляба на младите ... В такава криза, доверието в здравните власти е от изключително значение. А нашите отдавна са го загубили и тиражирането на откровени лъжи, грозни манипулации, пропаганда на дискриминацията и насаждане на разделителни линии и омраза в обществото, влошават ситуацията до моментното й състояние..., заключават българските ресторантьори. 

Всъщност примерите им доста манипулативни и неверни. "Еталонът" Швеция например в началото на пандемията наистина отказваше да вземе мерки, но после смени курса и всъщност едва днес обяви отпадане на ограниченията (при това не на всички),  и то защото вече 76% от населението са напълно ваксинирани.  Случаят с Великобритания е подобен - има разхлабване на мерките, има и бум на новозаразените, но делът на имунизираните е почти 70% и съотношението между положителните случаи и настанените в болници пациенти е най-ниското досега (казва го здравият им министър).

А фактите са, че България е печален рекордьор на Европа - с най-малко ваксинирани и с най-много починали с коронавирус. И че досега математическите модели на "шаманите" всъщност са били доста точни. 

Така че всеки сам може да прецени кой всъщност е "лъжливото овчарче". 

 Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания