Актуално

На фокус

”Репортери без граници”: Българските власти да разследват как Пеевски е гарантирал медиен комфорт

 ”Репортери без граници”: Българските власти да разследват как Пеевски е гарантирал медиен комфорт

08.06.2021

Втори фронт

1132


Българските власти трябва да разследват как Делян Пеевски е търгувал ”положително медийно отразяване за получаване на защита от наказателни разследвания”, както и да извършат проверка на финансирането на медиите, доскоро контролирани от Пеевски.
Такава е позицията на международната организация "Репортери без граници" по повод санкциите на САЩ, наложени по закона "Магнитски", на Пеевски, бизнесмена с няколко обвинения Васил Божков и зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков.

В два поста в Twitter организацията "настоятелно призовава" българските съдебни власти да разследват "корупцията на олигарха и политик Делян Пеевски".

"Нещо повече, властите в България трябва да започнат проверка на публичното финансиране на изданията, собственост или контролирани доскоро от Пеевски. "Репортери без граници" от години предупреждава, че конфликтът му на интереси и корупцията имат разрушителен ефект върху свободата на словото", пишат още от "Репортери без граници".

На 2 юни САЩ удариха Делян Славчев Пеевски, още двама българи /Васил Крумов Божков и Илко Димитров Желязков/ и 64 свързани с тях фирми по закона "Магнитски" за нарушаване на човешки права и други закононарушения, причинили вреда на лица и фирми.

Вчера служебният премиер Стефан Янев свика Съвет по сигурността, на който би звето решение за създаване на работна група, която да изготви и поддържа списък на лицата, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите. В нея ще участват представители на МВР, Министерство на финансите, ДАНС и НАП.

   Източник: frognews

Свързани статии