Актуално

На фокус

Регионалната министърка уволни шефа на АПИ за блокирани ремонти

Регионалната министърка уволни шефа на АПИ за блокирани ремонти

20.07.2021

Втори фронт

1840


Министър Виолета Комитова уволни председателя на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Апостол Минчев, съобщиха от пресцентъра на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Минчев, който бе назначен от Комитова на мястото на предния шеф Георги Терзийски, оцеля на поста по-малко от два месеца. Малко по-късно дойде новината, че Комитова е освободила още един ръководител на АПИ  - Ивайло Денчев, член на управителния съвет.  

Апостол Минчев е уволнен, защото на своя глава е решил да блокира пътните ремонти, обясниха от МРРБ.  Вече бившият председател е подписал нареждане за прекратяване от днес, понеделник, на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, и за изтегляне на техниката - до ново нареждане.  Досега много фирми се оплакваха, че държавата им пречи да работят, но най-вече чрез неплащане на вече извършени работи.  А през ден министър Комитова уверява, че блокирани СМР няма и че единствените случаи на намеса на МРРБ и АПИ са там, където се работи по обекти, които нямат строителни визи.

 

Уволненият шеф  може би е решил да "замрази" изцяло ремонтните дейности, възложени от АПИ, заради липсата на финансиране. Както вече стана известно, в последните месеци на кабинета "Борисов" пътната агенция, разполагаща с бюджет за ремонти под  400 млн. лева, е пуснала проекти на многократно по-голяма стойност, без парите да са осигурени. Оказва се обаче, че Минчев е приложил двоен аршин. „Вчера имахме среща с ръководството на АПИ. Те не поставиха въпроса за това, че имат намерение да извършат това действие, което по-късно разбрахме от кметове. Г-н Минчев до петък е разплатил доста пари – може би на приятели и фирми, а от понеделник нарежда на всички останали да спрат да работят“, обясни служебният регионален министър.

Арх Комитова обяви, че в петък, на 23 юли, кани на среща  в МРРБ всички кметове и фирми, засегнати от действията на Апостол  Минчев.

 

В РЪЦЕТЕ НА ТЕМИДА

Междувременно Комитова и министърът на финансите Асен Василев сезираха главния прокурор Иван Гешев за злоупотреби в Агенция "Пътна инфраструктура".  Причината - при одобрен бюджет за текущи ремонти и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв. АПИ е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г., а 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години.  

Двамата служебни министри да са изпратили  в прокуратурата документацията за ремонтите, които са били възложени, без да са осигурени парите, вкл. и доклади от шефа на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура"  до УС на АПИ.  В тях се съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти, като се посочва, че дирекцията не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на заданията и че се разчита средства да бъдат осигурени с постановления на МС.  

Тези решения нарушават Закона за публичните финанси (ЗПФ), указанията към него и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор (ЗФУКПС), смятат двамата  служебни

В сигнала до прокуратурата се посочват случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. Според справка, предоставена от АПИ, УС на Агенцията е възлагал допълнителни и извънредни дейности многократно над стойността на сключените договори, като само за 40 договора общото оскъпяване е 2.9 млрд. лв.

    Източник: SEGA

Свързани статии