Актуално

На фокус

Редица европейски държави в опит да ускорят ваксинацията на населението

Редица европейски държави в опит да ускорят ваксинацията на населението

10.01.2021

БНР

566


Докато броят на заразените с новия коронавирус в световен мащаб наближава 90 милиона, а жертвите са близо два, много държави се опитват да ускорят ваксинацията на населението, съобщава БНР.

В Кипър и Украйна върнаха карантинните мерки, а за първи път от началото на пандемията Швеция ще налага ограничения.

В Германия броят на починалите с Covid-19 надхвърли 40 000. Близо 2 милиона души са заразени от началото на пандемията. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че ще бъде ускорена имунизационната програма. Досега близо половин милион души са получили първата от двете дози на ваксината.

Над 40 хиляди гърци вече са ваксинирани, съобщават от министерството на здравеопазването. Те са само медицински персонал, които са на първа линия. От 20-и януари започва имунизирането на възрастните хора над 85 години.

Папа Франциск призова хората да се ваксинират като заяви, че отказът да го направят е равносилен на самоубийство. Светият отец ще се ваксинира следващата седмица.

"Вярвам, че е етично всички да се ваксинират. Не е по желание, а е етичен избор, защото рискуваш не само собственото си здраве и живот, но и този на другите, ако не се ваксинираш“, каза той.

В Швеция влезе в сила нов закон, който дава право на правителството да затваря магазини, кина и фитнес зали. Това се случва за първи път от началото на пандемията, като до лятото на миналата година Швеция на практика не налагаше ограничения, а издаваше само препоръки.

От днес Кипър е в национална карантина, втора от началото на коронавирусната пандемия. В сила са забрани за движение и за събирания на частни и обществени места, вечерен час. Много бизнеси и социални дейности са спрени. Училищата на всички нива са на дистанционно обучение.

А медицински университет в Западна Украйна беше преустроен във временна болница, която да поеме част от огромния поток от болни.

Украйна, която има население от 42 милиона, е регистрирала над милион и сто хиляди заразени и близо 20 000 починали.

Много медицински работници критикуваха правителството, че е наредило въвеждането на карантинните мерки чак след коледните и новогодишните празници.

Свързани статии