Актуално

На фокус

Рецидив: И други туристи пропищяха, че били бити от хижаря на „Тевно езеро“

Рецидив: И други туристи пропищяха, че били бити от хижаря на „Тевно езеро“

29.07.2021

Втори фронт

1316


След като преди дни се разигра среднощен екшън между хижар и туристи, отседнали във заслон „Тевно езеро”, в Пирин, днес се оплакаха и други планинари. По думите им те също били бити от същия хижар. В ефира на bTV тази сутрин Ралица Цветкова и Ивайло Начев си припомниха за далечната 2008 г., когато били нападнати на същото това място от същия човек.

Тогава те и още двама души – съпругът на Ралица и приятелката на Ивайло, правили преход от хижа „Вихрен“ до Тевно езеро. Времето било лошо, валяло дъжд, но когато стигнали до заслона „Тевно езеро“, стопанинът му отказал да ги настани, защото нямал места. По думите на Ралица в заслона била настанена компания от негови гости. Не им позволил дори и да бивакуват до хижата. Те се съобразили и въпреки лошото време, разпънали палатките си по-далеч, но били събудени през нощта от удари по палатките си. Мъжете от заслона и хижарят дошли и започнали да налагат Ивайло и съпруга на Ралица с тояги. Ивайло паднал след втория удар, а главата на мъжът на Ралица била пукната.

Побоят бил прекъснат и според Ралица извършителите осъзнали какво са направили. Пребитите били приютени в заслона, ако това не се случило, те едва ли щели да оцелеят в бушуващата буря.

Впоследствие те подали сигнал до Българския туристически съюз и жалба в прокуратурата. С тях се свързали и други хора, които имали неприятни преживявания с хижара. По медиите се вдигнал шум и се стигнало до отстраняването на стопанина на заслона, но явно това е било временно, отбеляза Ивайло, според когото е абсурдно това да се повтаря. Той настоява, че Българският туристически съюз дължи обяснение защо хижарят е бил възстановен на своята длъжност.

Припомняме, че преди дни студенти разказаха как отседнали във заслон „Тевно езеро”. Първоначално домакинът ги посрещнал любезно, но денят приключил с пиянство и бой със столове. Хижарят Иван Дранков, обаче, има друга версия и твърди, че е нападнат. Бил нападнат от студентите, които били пияни и вдигали шум. От Българския туристически съюз защитиха хижаря поради това, че бил с над 30-годишен опит. Противно на твърденията от тази сутрин на Ралица и Ивайло, от БТС заявяват, че никога не са получавали оплаквания от него.

   Източник: frognews

Свързани статии