Актуално

На фокус

Реалистична теория за нашия народ

Реалистична теория за нашия народ

15.12.2020

Любослав Костов

492


Когато населението на една държава намалява с подобни темпове, няма значение какви са нейните икономически постижения. Кратък преглед на официалните данни за демографското развитие на страната ни през последните 10 години от Любослав Костов.

За никого не е тайна, че България се намира в тежка демографска ситуация. Разбира се, ако попитате някое министерство, на своя странен език от там вероятно ще ви отговорят, че макар ситуацията да „представлява предизвикателство“, ние всъщност „изпълняваме стратегията за демографско развитие“, озаглавена еди-как си, с номер еди-кой си, съобразена с директива еди-коя си…

Истината е, че отдавна самото използване на думата „развитие“, по отношение на демографската ситуация в България, е напълно неподходящо. Далеч по-коректно е да говорим за нищо по-малко от катастрофа.

Какво показва краткият преглед на официалните данни за демографското развитие на страната ни през последните 10 години? Населението на страната през 2010 г. е било 7,504,868 души., а към 31.12.2019 г. е 6,951,482 души, което е спад от 7,4% за период от едно десетилетие. Казано по-просто, за десет години населението на България е намаляло с точно 553 386 души.

Свързани статии