Актуално

На фокус

Разследват депутат от ГЕРБ за купуване на гласове

Разследват депутат от ГЕРБ за купуване на гласове

30.07.2021

Втори фронт

988


Срещу народния представител от парламентарната група на „ГЕРБ-СДС“ Георги Станков, който през 2018 година отпразнува 55-тия си рожден ден с торта, декорирана с банкноти евро от фондан, е започнало разследване за купуване на гласове, научи ФАКТИ.

В началото на юли служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков обяви, че „в имущества на лица, свързани с ГЕРБ в Хасковско, са намерени списъци с 28 000 избиратели, които по първоначални данни са използвани на предходните избори на 4 април и е подготвено тяхното използване и за изборите, които предстоят в неделя“, имайки предвид изборите на 11 юли.

„Вие сами преценете този голям брой избиратели за такъв район като Хасково какво означава“, каза тогава Рашков.

Георги Танев Станков е депутат от ГЕРБ последователно в 44-тото, 45-тото и 46-тото Народно събрание.

За първи път народен представител става през 2017 година. И тогава, и в редовните парламентарни избори на 4 април, а след това в предсрочния вот на 11 юли, Станков е кандидат-депутат от 29 МИР в Хасково. През 2017 година е на пето място в листата на ГЕРБ. На 4 април и 11 юли водач на листата на ГЕРБ-СДС в Хасковски избирателен район е министърът на икономиката, енергетиката и туризма в първото правителство на Борисов – Делян Добрев. Втори в листата в двата поредни вота беше именно Станков.

Любопитното в случая на Георги Станков, по прякор Жоро Пъската, е, че той се оказа любимец на нацията с рекордния брой преференциален вот, който получи на изборите на 4 април. Тук любопитна е също играта на думи, която се получава от факта, че при обявяването на листата си за изборите на 11 юли от ГЕРБ посочват като настоящо населено място на д-р Станков град Любимец.

Рекордният брой преференции на Станков от 4 април е 13 655.

Кариерата на Станков в българския политически живот започва в СДС, след това е част от НДСВ, накрая станал член на ГЕРБ. При първия си избор за народен представител е председател на общинското звено на партията.

Докато на 4 април ветеринарят се оказа най-обичаният политик в България с най-много преференции, на 11 юли той получи около 10 хиляди гласа по-малко. По-конкретно 3676 гласа.

Дори и без да имаме предвид неофициалната информация, че срещу него тече разследване за купуване на гласове, преференциалният вот за един и същ кандидат, който се срива така рязко само в период от няколко месеца, повдига въпроса има ли нещо нередно по отношение на вота за Станков на 4 април. Информацията на министър Рашков за нередности именно в Хасково също повдига съответния въпрос купувани ли са гласове в полза на Георги Станков.

До момента работата на Станков в 46-тото Народно събрание се изразява в две законодателни инициативи. Първо, той е сред вносителите на Проект на решение за създаване на Временна комисия за изясняване на всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-то народно събрание, постъпил на 23 юли. Вносители са общо 24 депутати от ГЕРБ-СДС, сред които Десислава Атанасова, Александър Ненков, Николина Ангелкова, Даниел Митов и Младен Маринов.

Втората инициатива е постъпила по-рано днес. Става дума за внесен Проект на решение за създаване на Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на защитената територия "Колокита" в полуостров "Буджака", попадащ в териториалния обхват на община Созопол. Проектът този път е внесен от 56 народни представители от „ГЕРБ-СДС“. Цялата парламентарна група е от 63 души.

Изказвания, въпроси, участие в комисии няма.

Вносител на въпросните проекти, освен Станков, е също и Славена Димитрова Точева, народен представител от „ГЕРБ-СДС“. Точева беше депутат също и в 45-тото Народно събрание. И на 4 април, и на 11 юли тя беше избрана от 3 МИР във Варна. Точева, подобно на Станков, претърпя срив в преференциите за себе си от 4 април до 11 юли. На 4 април тя получи 6 805, докато на 11 юли – 2640 гласа.

И в случая на Станков, и в този на Точева стои въпросът каква е ролята на машинното гласуване в спада на преференциалния вот за тях.

    Източник: СЕГА

Свързани статии