Актуално

На фокус

Разсипаният тор замърсил морето "леко, без отклонение"

Разсипаният тор замърсил морето

30.09.2021

Втори фронт

157


Разсипаните количества тор при разтоварването на заседналия край Камен бряг кораб Vera Su са замърсили леко морето спрямо предишните дни, но показателите са в рамките на обичайния мониторинг.

Това обясни на брифинг днес шефката на изпълнителната агенция по околна среда Росица Карамфилова. Срещата с журналисти бе водена от министър Асен Личев. Въпреки че той бе доста остър и патетичен спрямо претоварните дейности и контрола върху кораба, се оказа, че няма екологична опасност. Всъщност, Личев се прицели в подопечената на транспортното министерство "Морска администрация" - обяви, че ще я даде на прокурор. "Морска администрация" излезе виновна и според транспортния министър Христо Алексиев, след като вчера той уволни шефа й Живко Петров.   

Карамфилова обясни, че измерените сутринта след товаренeто нива на pH са 8.45, при стандартни 8.5 - 9. При азот амониев имало повишение от 1.6 пъти спрямо предишните дни, но стойността била в рамките на регулярния мониторинг на БАН. Данните за кислорода също били наред. Токсичност пък съвсем нямало - за някои видове организми показателят, за да е проблем, трябвало да е 10 милилитра на литър, а се отчитало малко над 0. В следващите дни ще се вземат проби в радиус от 1 км.

Както стана ясно по-рано, МОСВ е било одобрило съвсем друга технология на претоварване. Но нужната за целта машина се счупи, затова бе ползван драгажен кран. От него неминуемо падат количества, защото е пригоден водата да се изтича при драгиране.

Самият Личев също каза, че големият екологичен риск е избегнат. Много по-опасно от товара било корабното гориво, но то бе източено правилно. Според Личев големият проблем е самият начин на пренасяне на товара, карбамид. Трябвало да е пакетиран, а не насипен. "Недопустимо е страна членка на ЕС да допусне кораб, който видимо отива към брега, видимо е натоварен с насипен карбамид - да се блъсне в нашия бряг, да застраши водната екосистема и защитената зона Яйлата. Не случайно ги ползвам като мотив, за да ги дам на прокуратурата за разследване. Забранено от ЕС е да се превозва карбамида в този вид. Това беше причината за създадените рискове въобще", каза Личев.

 

НА МЯСТО

В момента не се предприемат действия по изтегляне на кораба. Изготвят се планове в очакване на добро време. На място има вятър и голямо вълнение. Възможно е да се потърси помощ от чужди държави или фирми.

  Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания