Актуално

На фокус

Разпъват на кръст премиера на Великобритания заради ремонт за 200 хиляди евро

Разпъват на кръст премиера на Великобритания заради ремонт за 200 хиляди евро

26.04.2021

Втори фронт

1229


Скандал, който е трудно разбираем за България.

Става въпрос за ремонт за 200 хиляди евро, извършен от премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсъс е искал дарители тайно да плащат за скъп ремонт на апартамента му на Даунинг стрийт.

Това заяви Доминик Къмингс, който беше ключов съветник на Джонсън за кампанията за Брекзит и изборите през 2019 г., след което двамата развалиха отношенията си. Къмингс е казал на премиера, че плановете му са „неетични, глупави, вероятно незаконни“.

Правителството заяви в петък, че Джонсън сам е покрил разходите за ремонт на апартамента, оценяван на около 230 000 евро. Но опозиционната Лейбъристка партия заяви, че премиерът трябва да обясни как се е сдобил с парите, с които е платил за дейността.

Стив Рийд, говорител на лейбъристите, каза, че правителството трябва да публикува всяка кореспонденция, свързана с плащания или дарения за ремонта.

Тe искат и по-широка независима комисия, която да проучи етиката и стандартите на правителството след лобистки скандал с участието на бившия премиер Дейвид Камерън, който се опита да накара министри да помогнат на вече фалиралата финансова компания Грийнсил кепитъл.

„Това, което знам, е, че премиерът лично е поел разходите за обновяването на апартамента и това е, което хората във Великобритания искат да знаят“, заяви Лиз Тръс, министър на търговията на Великобритания, пред телевизия Би Би Си в неделя.

Тръс отказа да коментира дали първоначално дарител е платил за ремонта на апартамента на Даунинг Стрийт, а Джонсън след това е върнал парите на дарителя.

„Премиерът е поел разходите и всичко ще бъде декларирано в съответствие (с правилата), включително за данъчни цели“, каза тя.

Британските вестници съобщиха, че настоящите съветници на Джонсън се притесняват, че Къмингс ще отправи още по-сериозни обвинения, когато следващия месец говори пред парламента относно управлението на правителството на пандемията от коронавирус.

  Източник: onovini.eu

Свързани статии