Актуално

На фокус

Разпети петък - най-тежкият ден за Христос

Разпети петък - най-тежкият ден за Христос

30.04.2021

Втори Фронт

1057


Днес е Разпети петък за православните християни. Най-тежкият ден за Божия син. Денят, който припомня за страданията и кръстната смърт на Иисус Христос. 

В този ден от Страстната седмица се спазва строг пост - без храна и без вода.

На Велики петък Христос е разпитван и обвинен, а Пилат, пoдстрекан от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда. 

В този ден Иисус претърпял безброй поругавания, мъки, неимоверни страдания. Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец - "изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове", принесен в жертва за греховете на цялото човечество. Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота.

Днес Църквата ни призовава чрез богослужението да вземем участие в най-скръбните събития от Страстната седмица: осъж­да­не­то на смърт на Иисус Хрис­тос, кръс­т­ни­те стра­да­ния, смърт­та и пог­ре­бе­ни­е­то на Спа­си­те­ля (Мат. 27: 1-60).

Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник. На Велики петък бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете е Неговото опело.

На Велики петък през деня се служи Света литургия , защото в този ден сам Господ е принесъл себе си в жертва. На вечерня в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта му и погребението му. Преди началото на службата, на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб Христов, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата – платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста. Плащаницата представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител.

По време на вечерното богослужение се извършва опелото на Господа пред плащаницата. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. След като се изнесе Плащаницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на вечернята свещеникът взима Плащаницата от центъра на храма и я слага на светия престол в олтара.

Източник: glasove.com, bnr.bg

Свързани статии