Актуално

На фокус

Размисли и предположения: Случайно ли падна хеликоптера на Украйна?

Размисли и предположения: Случайно ли падна хеликоптера на Украйна?

21.01.2023

Боян Чуков

707


На 18 януари на 22 км. от Киев в Боровари падна хеликоптер Super Puma (френско производство) с част от висшето ръководство на украинското МВР. 

Загина министър Манастирский, зам. министър Енин, държавен секретар на МВР Лубкович, помощник на министъра Шутяк, началник на охраната на министъра Павлушко. Общо са загинали 14 или 18, 26 ранени, от тях 12 деца. Машината е паднала върху детска градина.

Хеликоптерът е получен от украинското МВР през 2018 г. и не е бил нов. 

Основната версия за катастрофата е техническа неизправност или човешка грешка. Реално след инцидента е обезглавено цялото МВР. 

Последното е едно от двете ведомства, които контролират заедно със СБУ (контраразузнаване) вътрешната ситуация в Украйна. 

Министър Манастирский бе човек от отбора на Зеленски. Преди него вътрешен министър бе Арсен Аваков, който с доста усилия бе отстранен от сегашния президент. Преди около шест месеца Зеленски се лиши от своя човек, който бе начело на СБУ. 

Става въпрос за Иван Баканов, приятел от детството на президента. На негово място бе назначен Василий Малюк. Вероятно и е логично Иван Баканов да е бил заменен след външен натиск. 

Зеленски има обтегнати отношения с шефа на ВСУ генерал Залужний. След катастрофата на хеликоптера президентът губи тотално контрола над всички силови ведомства в Украйна. 

Това заключение дава основание да се предположи, че може би падането на хеликоптера не е случайно. Може много да се спекулира по темата. Може да са американците. Може да са британците. Може да е Арсен Аваков. А може да са се договорили всички заедно. 

Но това са само размисли и предположения. Важно е кой ще смени загиналия министър Манастирский. Във всички случаи Зеленски от вчера би трябвало да изпитва още по-голям дискомфорт, когато се замисли за своето бъдеще, което определено не е розово.

Свързани статии