Актуално

На фокус

Раздялата на Гешев с Бюрото по защита заприлича на грозен развод

Раздялата на Гешев с Бюрото по защита заприлича на грозен развод

14.10.2021

Доротея Дачкова

291


Раздялата на главния прокурор Иван Гешев с Бюрото по защита, което през септември се върна под шапката на Министерството на правосъдието, все повече прилича на сцена от грозен развод. Имущество на Бюрото, което беше на пряко подчинение на главния прокурор и охраняваше и него освен свидетели по дела, е прехвърлено към Гешев броени дни, преди парламентът да промени закона и да отнеме структурата от началника на държавното обвинение.

Това се разбра днес по време на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет. Повод за дискусията стана искане на правосъдния министър Янаки Стоилов да получи справка за имуществото на Бюрото.

Още в началото на месеца Стоилов алармира за прехвърляне на коли и друго оборудване на Бюрото към прокуратурата в навечерието на преминаването му в МП.

Прокуратурата се е възползвала от това, че Бюрото не е имало самостоятелност и не е притежавало материалните активи, които е ползвало. Те били от бюджета на съдебната власт и се водели на държавното обвинение.

След като Стоилов поиска справката от съдебния съвет, той на свой ред е отправил запитване до Гешев. И той отговорил, че прехвърлянето на 20 коли на Бюрото към прокуратурата, 2 от които бронирани, е част от политиката на поетапно обновяване на автопарка на държавното обвинение. И че това е управленско решение, което е било изцяло в правомощията му.

Гешев обяснява още, че през 2014 г., когато Бюрото е минало от МП към прокуратурата, то е имало 24 автомобила, а сега, преди да бъде върнато обратно, вече разполагало с 29.

Любопитното е обаче е, че след като прокуратурата си е прибрала част от автомобилите на Бюрото, към 13 октомври тя приема, че няма нужда от тях.

"Това поведение е превратно упражняване на власт", каза по време на заседанието на съвета Атанаска Дишева. Тя съжали, че главният прокурор не присъства, за да му зададе въпросите си за смущаващите факти.

Дишева намира за странно обяснението за преразпределението на колите, при положение, че главният прокурор вече е бил наясно, че Бюрото ще му бъде отнето в близките дни.

"В парламентарната правна комисия Гешев заяви, че с прехвърлянето на бюрото ще бъде затруднена защитата, изразите бяха доста по-тежки и сериозни. Защо с тези си действия той всъщност предпоставя именно затрудняване на дейността на Бюрото и дали тези действия са били обусловени от предстоящото прехвърляне на бюрото и преустановяване на контрола му над Бюрото", обърна се Дишева към колегите си. И им напомни, че всяка от прехвърлените коли струва по около половин милион лева.

И отново посочи, че силно впечатление прави как на 30 август главният прокурор е преценил, че двата автомобила със специално предназначение не са необходими на бюрото и трябва да му се прехвърлят, а на 13 октомври вече казва, че необходимостта от двата автомобила за нуждите на прокуратурата е отпаднала.

"Опитвам се да бъда деликатна - това обяснение звучи неубедително", каза Дишева.

Министър Стоилов също се включи в дискусията. Той посочи, че не е намерил следи ВСС да осъществявал правомощията си на всеки 6 месеца да получава отчет от главния прокурор за харчовете на Бюрото.

По данни на застрахователя са застраховани 37 автомобила, зачислени към Бюрото по защита, каза той и се учуди защо в такъв случай Гешев говори за 29 коли на Бюрото. И според министъра главният прокурор е упражнил правомощията си превратно.

Министърът посочи, че някои вещи на Бюрото са прехвърлени към прокуратурата точно в деня на влизането в сила на законовите промени. "Разбираемо е, Бюрото е обслужвало пряко главният прокурор", посочи той. Сред прехвърлени вещи има металдетектор, обзавеждане и т.н., обясни министърът.

Огнян Дамянов, Димитър Кояджиков и Евгени Иванов се хвърлиха да бранят Гешев и действията му. Бе поставен въпросът има ли изобщо право ВСС да обсъжда темата. Стана ясно, че Гешев не отсъства нарочно от заседанието на съвета, а е на среща на главните прокурори от ЕС в Хага.

    Източник: СЕГА

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания