Актуално

На фокус

Равносметката: Близо 5100 ваксини са поставени на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково

Равносметката: Близо 5100 ваксини са поставени на граничните пунктове Златарево и Станке Лисичково

02.08.2021

Втори фронт

502


Благодарности и признателни съобщения от ваксинирани граждани заляха д-р Милен Врабевски и екипа му 

Научноизследователската компания Comac Medical официално закри двата ваксинационни центъра на границата с Република Северна Македония, които бяха отворени през месец май по инициатива на собственика й д-р Милен Врабевски. 

За този период в медицинските центрове на ГКПП Златарево,  ГКПП Станке Лисичково и този в София броят на поставените ваксинационни игли от екипа на българската научноизследователска компания е малко над 5100.  Две са ваксините срещу COVID-19, с които се е извършвала имунизацията – Pfizer, посочена като най-желана от гражданите, и Johnson & Johnson.

От възможността за поставяне на ваксина в граничните центрове са се възползвали български и македонски граждани с постоянно и временно българско гражданство, сред които и длъжностни лица – екипи на детски градини, полицаи, пожарникари и други. 

Припомняме, че необходимостта от двата центъра за ваксинация дойде след като дълго време гражданите, живеещи на територията на РС Македония, нямаха достъп до най-популярните и желани ваксини срещу вируса. 

Има над 120 000 граждани с български паспорт в Република Северна Македония, ние  бяхме длъжни да помислим за тези хора там. Имаме постоянно и временно пребиваващи, чиито семейства и родове са свързани с България. Ние трябва да следваме примера на Европейския съюз за интеграция на Западните Балкани, което включва помощ и грижа  при превенцията от пандемията там, където можем да сме полезни на нашите съседи“, сподели д-р Милен Врабевски, който отчита откриването на ваксинационните центрове като правилно и димпломатично решение в контекста на епидемията. 

Ваксинираните граждани на РС Македония пък заляха с благодарности д-р Врабевски и медицинският екип на границата, извършващ ваксинацията. 

Свързани статии