Актуално

На фокус

Рашков: Новият главен секретар на МВР не е от калинките

Рашков: Новият главен секретар на МВР не е от калинките

09.08.2021

Втори фронт

1497


Новият главен секретар на МВР не е от калинките, няма да стои безучастен, ако бият протестиращи, няма да допуска провокатори в протестите и няма да включва дирекция, пряко подчинена на министъра да участва в масово подслушване. Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков при представянето на Петър Тодоров, който зае преди дни най-висшия професионален пост във вътрешното министерство.

"Дълго време министерството е без главен секретар. Вярно е, че в МВР има много голям брой достойни служители, които могат да заемат тази длъжност. Направихме доста внимателен подбор и ни трябваше време, за да можем да вземем това решение. Спряхме се на г-н Петър Тодоров, който ръководи в областната дирекция на МВР в Пловдив, има дългогодишен стаж - над 30 години, има необходимия образователен ценз и не е от "калинките", коментира Рашков. Служебният вътрешен министър добави и, че Тодоров нямало да слугува на политическите партии нямало да стои до главния прокурор като дете, на което някой дърпа ухото.

Самият нов главен секретар обяви, че негова приоритетна задача е овладяване на пожарите. Той заяви, че се провеждат редица кампании по темата, като такава ще има включително и при откриването на ловния сезон. Като друг приоритет Тодоров обяви овладяване на миграционния натиск. Той съобщи, че само за последната седмица са установени над 300 нелегални мигранти, които са проникнали в България. Те са основни млади мъже от Афганистан.

Като трети приоритет той обяви превенцията по пътната безопасност. Заради отпускарския сезон, гастарбайтерите, ще има специализирани операции постоянно, каза Тодоров и добави, че друга важна задача е "борбата с настъпващата поредна вълна на коронавирус".

Петър Тодоров отрече да има минало в Държавна сигурност и оповести биографията си пред журналистите. Обясни, че е завършил военното училище във Велико Търново, с профил танкист, служил е в танково поделение в Асеновград до 89-та година. До 1992 г. се е обучавал в Академията в Симеоново за оперативен работник от Военното контраразузнаване, след това е преминал допълнително обучение в школата за още две години.

През август 1992 е назначен за оперативен работник в криминалната полиция в Пловдив, в тогава съществуващата "Магистрална полиция". Дейността му като оперативен работник от 1992 г. насетне е била свързана с грабежи по автомагистралите, изнасилвания и убийства. През 98-ма година става началник група "Криминална полиция" в Трето районно управление в Пловдив, след което заема длъжността началник на Първо районно управление на МВР в града, за да стигне до зам.-директор на Областната дирекция на МВР в града на тепетата.

След представянето му вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че очаква от новото ръководство на МВР да надгради свършеното от сегашното.

 Източник: СЕГА

Свързани статии