Актуално

На фокус

Рашков: Натискът е не само от афганистанци, но и от сирийци

Рашков: Натискът е не само от афганистанци, но и от сирийци

01.09.2021

Втори фронт

517


България е подложена на мигрантски натиск не само от афганистански граждани, но и от сирийски. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков при изслушване в парламента. Заедно с него, депутатите привикаха и премиера Стефан Янев, както и министрите на външните работи - Светлан Стоев и на отбраната - Георги Панайотов, за да разкажат за готовността на страната да се справи с мигрантската вълна.

"Известно е, че в Турция има около 3.4 млн. души сирийски бежанциКакто подчертах и миналата седмица в резултат на политическите процеси в Афганистан множество афганистански граждани пак се насочват в посока Турция", заяви Рашков. И добави: "Вярно е, завишен е броят на афганистанските граждани, които минават границата. Минават също така и сирийски граждани. Естествено, известно е, че сирийските граждани имат улеснен достъп до Турция като държава".

Той отново натърти на повишаването на мигрантския натиск на страната, като този път обяви, че той е 7 пъти по-голям от същото време на миналата година.  Министърът на вътрешните работи заяви, че страната ни ще разчита на армията, едва когато няма други възможности за ограничаване на мигрантския натиск.

И Рашков, и премиерът показаха раздразнение, че се говори как веднага ще бъде пратена армия на границата. Тази новина обаче излезе за първи път от военния министър, който и днес обясни, че има разчети за изпращането на до 1051 военни, които да са разпределение в три ротации.

"Разчитаме на армията само тогава, когато няма никакви други възможности за овладяване на мигрантския натиск - само тогава, когато стане толкова силен, че само със силите на МВР няма да може да се препятства навлизането на чужди граждани на територията на нашата страна", каза Рашков. С днешна дата няма такава необходимост.

Той посочи, че ако натискът от мигранти стане голям, то ще настъпят сериозни затруднения с тяхното настаняване и издръжка. Има канали за трафик на мигранти, образуват се дела и те наближават цифрата 200, уточни пред депутатите Бойко Рашков.

"В Брюксел сме поставили нашите въпроси, там има единодушие по въпроса, че трябва да се окаже съдействие и помощ на държавите на първа линия и ние много разчитаме, че ще получим такава помощ. Ние сме входът за мигрантите към държавите, членки на ЕС", добави още Бойко Рашков.

9.6 млн. лв. са необходими за участието на средно 600 военнослужещи и техника до края на годината за охрана на границата, пък съобщи преди вътрешния министър и министърът на отбраната Георги Панайотов. 

България до този момент е успяла да евакуира успешно 27 български граждани от Афганистан, както и 34-ма афганистанци. Това пък обяви по време на същото изслушване в парламента външният министър Светлан Стоев.

Има и още 22-ма граждани, които се намират на територията на Пакистан, на които също им предстои транспортиране до България. Отделно очакваме още 14 афганистанци да пристигнат у нас от логистичния хъб в Испания по линия на Европейския съюз. Министърът уточни, че става въпрос за афганистанци, които са работили за Европейската комисия, за други европейски служби, както и които са помагали на българското посолство.

"Тяхното транспортиране е в процес на съгласуване с институциите и очакваме да разберем кога точно ще пристигнат", каза Светлан Стоев. Той добави, че на всички срещи в рамките на ЕС се поставя на първо място въпросът сформиране на преходно правителство на съгласието в Афганистан, което да доведе до крайното решение на ситуацията в момента, която министърът на външните работи определи като "крайно тревожна". Акцентът се поставя върху правата на жените, момичетата и децата, добави още Стоев. 

Над 50 нелегални мигранти са заловени в София само за 24 часа

Над 50 нелегални имигранти от две отделни групи са били заловени в София за последното денонощие. Всички те са млади мъже от Афганистан, предава БНР.
Най-голямата група нелегални имигранти са били заловени от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в района на село Лозен. Те са предимно млади мъже, а при разпитите от страна на полицията са заявили, че са от Афганистан. Те са предадени на дирекция "Миграция", която ще продължи работата с тях. 

При друга операция на СДВР в района на Челопечене са заловени други около 20 мигранти, и те също са заявили, че са от Афганистан, а при проверки в центъра на София е задържан и един нелегално пребиваващ пакистанец. Екипите на столичната дирекция на вътрешните работи са засилили присъствието си в районите на София, където по принцип се събират мигрантски групи.
При трета операция тази сутрин в района на Ихтиман са заловени над 15 нелегални мигранти от Афганистан.

  Източник: СЕГА

Свързани статии