Актуално

На фокус

Рашков към ГЕРБ: Извикайте си дясната ръка на Таралежа да чете СРС-та

Рашков към ГЕРБ: Извикайте си дясната ръка на Таралежа да чете СРС-та

28.07.2021

Втори фронт

7153


"Сбъркали сте името, аз не се казвам Цветан Цветанов. Извикайте си дясната ръка на таралежа да чете по цели дни СРС-та и записи на лекарите от горнооряховската болница." Така се обърна към депутатите от ГЕРБ от парламентарната трибуна вътрешният министър Бойко Рашков. Днес парламентът го изслуша по темата с незаконните СРС-та, прилагани срещу протестиращите преди изборите от 4 април. Депутатите от ГЕРБ настояха Рашков да посочи поименно подслушваните политици. Той възрази, че законът не му позволява да огласи публично тези данни и направи препратката към случая с лекарите от Горна Оряховица, чиито разговори Цветанов, като вътрешен министър от ГЕРБ, рецитира от парламентарната трибуна. Таралежът пък е препратка към думи на Борисов от преди няколко дни, който се определи като таралеж.

Въпреки че не влезе в конкретика, Рашков каза, че неправомерни СРС са прилагани спрямо стотици български граждани. "И този факт лесно ще го докажа, ще предоставя всички материали на парламентарната комисия", обяви той от трибуната.

Той обясни, че подслушването е станало с разрешение от спецсъда по искане на спецпрокуратурата по дело за престъпление срещу републиката. Мотивите на прокуратурата да иска СРС-тата, били, че "лицата целят да бъде подронена властта в републиката, за насилствено вземане на властта". "През 1997 г. този парламент беше обсаден от протестиращи, но никой прокурор не си помисли да образува такова дело", върна лентата назад Рашков.

Той повтори и от парламентарната трибуна, казаното в интервюто за "Сега", че "имената на лицата, които са подлагани на СРС, са разнасяни на листчета, които в последствие са били унищожавани".

Според Рашков е доказано, че голяма част от документите в МВР, свързани с подслушването, са били унищожени. "Това е доказано не само от камерите, но и от разказите на самите служители на МВР какво са правили".

По думите на служебния министър, ако се ограничи правото на прокуратурата да иска СРС-та, ще има по-малко злоупотреби.

   Източник: СЕГА

Свързани статии