Актуално

На фокус

Радев: Залогът на предстоящите парламентарни избори е огромен ВИДЕО

Радев: Залогът на предстоящите парламентарни избори е огромен ВИДЕО

17.02.2021

Румен Радев, фейсбук

532


Залогът на предстоящите парламентарни избори е огромен. Той не е дали да се смени или удължи сегашната власт, а дали да продължим със сегашния управленски модел, който води към разпад на държавността, корупция, бедност, разхищение, ниска ефективност и все по-осезаемо изоставане на страната от другите държави от Европейския съюз. За съжаление редица партии не се фокусират върху този основен проблем, а отново се хлъзгат върху примамливите обещания за заплати, пенсии, различни социални придобивки. Точно затова в Посланието за нова България, което отправих на 1 февруари, има ясно формулирани принципи, приоритети и национална цел – укрепване на държавността. От това трябва да започнем.

Очакваме партиите да се произнесат по тези въпроси – ще приемат ли като своя непосредствена задача в новия парламент реформата на изборното законодателство, така че да се гарантират честни и достъпни избори, ще успеят ли да надмогнат тяснопартийните си интереси и да формулират и приложат пакт за почтеност, професионализъм и компетентност при излъчване на управляващите на най-високо ниво, ще предприемат ли решителни конституционни и законови промени, така че да се укрепи върховенството на правото и да се извърши адекватна съдебна реформа, да има оптимизация в законотворческия процес, ще намерят ли сила да започнат най-сетне реална борба с корупцията, ще направят ли необходимото, за да имаме свобода на словото, ще предприемат ли решителна политика за прозрачност в управлението и пресичане на кражбите. Ако това не се случи, възпроизводството на този порочен управленски модел е гарантирано. Необходимо е партиите да се позиционират и да се ангажират сега. След изборите ще е късно.

Важно е в управлението да има прозрачност, отчетност и отговорност. Тяхната липса води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото. Затова се случват и такива уродливи инциденти като този с убитото от токов удар момче. Моите съболезнования към неговите родители и близки.

Оценката за управлението на кризата я дадоха протестите на бизнеса и на гражданите. В други европейски държави тези проблеми с предоставяне на помощ се решават в рамките на седмица, две. При нас отнема повече от половин година и помощта губи смисъл.

[video]

Свързани статии