Актуално

На фокус

Радев в парламента: В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да бъдат безнаказани ВИДЕО

Радев в парламента: В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да бъдат безнаказани ВИДЕО

15.04.2021

Втори фронт

3057


За мнозина тук това е първа изборна длъжност. Винаги ще се намери някой, който ще ви упрекне в липсата на опит. Чувах това в началото, чувам го и сега, заяви държавният глава. В политиката някои наричат опит своите грехове и изкуството да остават безнаказани. Да търгуват с обществени и дори с националния интерес, бяха първите думи на президента Румен Радев в 45-ия парламент.
С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии. За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено, каза още Радев.

Правният нихилизъм на 44-то народно събрание достигна своя апогей за нова Конституция, категоричен бе президентът.

Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своите биографии. Затова приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които отстояваха парламентаризма в предишните мандати. От вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено. Наследявате институция в дълбока криза. Миналото народно събрание абдикира от парламентарния контрол, избягваше се общественото обсъждане, утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха тихомълком чрез преходни и заключителни разпоредби. Правният механизъм на 44-тото Народно събрание достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова Конституция. Благодаря на тези от вас, които спряха това юридическо недоразумение, посочи още държавният глава.

Още в понеделник президентът ще започне консултациите за съставяне на правителството.

“Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. Нужни са ясни приоритети, ценностна рамка, граници на възможните компромиси и ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти”, посочи още Радев.

“Необходими са действия за демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото”, посочи още Радев.

Той бе категоричен, че ако това не се направи, България ще се бетонира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живота. Той призова да се излъчи нов тип управление, синтез на почтеност и компетентност.

[video]

    Източник: frognews

Свързани статии