Актуално

На фокус

Радев в Брюксел: Цифровият сертификат за COVID не трябва да създава нови бариери

Радев в Брюксел: Цифровият сертификат за COVID не трябва да създава нови бариери

25.05.2021

Втори фронт

2598


Създаването на европейски цифров сертификат за COVID-19 е важна стъпка за гарантиране свободата на движение на европейските граждани. Това заяви президентът Румен Радев по време на втория ден на срещата на върха в Брюксел. "Въвеждането на този сертификат обаче не трябва да създава нови бариери, нови задължения и не трябва по никакъв начин да въвежда дискриминация между европейските граждани. Нуждаем се от стимули за възстановяване на работата за важни сектори в икономиката и особено в туризма", допълни Радев, съобщава БНТ.

Президентът заяви, че ще се разглежда и механизъм за споделяне на ваксини от държави-членки към трети страни, като за България приоритетни са Западните Балкани с акцент върху Република Северна Македония.

По думите на президента най-важната тема, която касае България, е свързана с рязкото нарастване на амбициите на Съюза за драстично намаляване на емисиите на парникови газове с над 55% до 2030 г., което поставя България в трудно положение.

"Миналият декември Съветът е приел тази обвързваща цел и Европейската комисия работи активно за амбициозен законодателен пакет. В тази ситуация възможностите на България за маневриране са изключително ограничени. Затова ще настояваме да се отчитат спецификите на държавите, различния старт на държавите членки и въвеждане на мерки, които да защитават конкурентоспособността и да гарантират социална поносимост на зеления преход", заяви Румен Радев.

   Източник: Гласове

Свързани статии