Актуално

На фокус

Радев: Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото

Радев: Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото

16.04.2021

Втори фронт

1125


Съществуването на демократична и правова държава е немислимо без хора, готови да отстояват принципите на правото и да създават условия за свободното развитие на човека и гражданството общество.
Това посочва президентът Румен Радев в приветствие до юридическата общност в България по повод 16 април - Деня на Конституцията.

Държавният глава поздравява юристите и съдебните служители с професионалния им празник и припомня, че те са призвани ежедневно да градят доверието в правото и способността му да бъде непреодолима гаранция за демократичната същност на съвременната държава.

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България.  Денят се отбелязва от 1991 г. по инициатива на Съюза на юристите в България.

През 1879 г. на тази дата е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава.

През 2019 г. България отбеляза 140 години Търновска конституция с Тържествено заседание на Народното събрание във Велико Търново. 

  Източник: Гласове

Свързани статии