Актуално

На фокус

Радев: Сънародниците ни в РС Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България

Радев: Сънародниците ни в РС Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България

30.06.2021

Румен Радев, фейсбук

731


Сънародниците ни в Република Северна Македония очакват много по-активен културен, духовен и образователен обмен с България. На среща с представители на Културния център „Иван Михайлов“ от град Битоля обсъдихме перспективите за опазване на културно-историческото ни наследство в югозападната ни съседка. В Република Северна Македония расте интересът както към общата ни история, така и към издаването и разпространяването на оригиналите на творчеството на братя Миладинови, Димитър Талев и други дейци на Българското възраждане.

Преди всичко България очаква от своята югозападна съседка устойчиви и необратими резултати в изграждането на добросъседски отношения в името на общото ни европейско бъдеще. Този процес изисква не само да работим заедно за насърчаване на икономическите, транспортни и духовни връзки, но и Република Северна Македония да уважава правата на своите граждани, които се самоопределят като българи, да изостави идеологемите от тоталитарното минало в учебниците по история, в надписите в музеи и на исторически паметници, а творчеството на българските възрожденци от Македония да се издава без подмяна и осакатяващи го редакции.

Убеден съм, че България и Република Северна Македония могат да развиват отношения на основата на откровен и открит диалог и да работят заедно за решаване на откритите въпроси в интерес на гражданите на двете държ

 


 

Свързани статии