Актуално

На фокус

Радев с критика към Кацаров: Проблемът не е в координацията, а в изчерпване на интензивните легла

Радев с критика към Кацаров: Проблемът не е в координацията, а в изчерпване на интензивните легла

26.10.2021

Втори Фронт

336


Държавният глава, заедно с представители на Министерството на здравеопазването, обсъди с ръководството и дежурните екипи предизвикателствата на настоящата епидемична обстановка и условията на труд на медицинските специалисти.

„България е водеща по смъртност, а „златният шанс“ го дават именно тези хора. Те са натоварени и без пандемия, видях с очите си какво представлява да даваш дежурства в Спешна помощ и да координираш този процес по време на пандемия. Държавата е длъжник на тези хора“, каза Радев.

Според президента трябва да се подобрят условията на труд в ЦСМП-София. Държавният глава коментира и системата за свободни COVID легла.

„За съжаление, там където пише „интензивно отделение – брой места“ – свети в червено. В много от болниците няма свободни места. Проблемът не е в координацията, проблемът е в изчерпването на леглата“, допълни той.

"Трябва да се осигурят по-добри условия на труд и по-добро заплащане", добави той.

"Проблемът не е в координацията, а в изчерпване на интензивните легла в отделенията. Този щам Делта плюс се разпространява изключително бързо. Има рязко нарастване на случаите. Призовавам да сме съзнателни и отговорни като общество", заяви още президентът.

„Алтернативата е пълен локдаун и затваряне на всички обекти. Вечерен час. Цялата държава замира – това ли искаме? Този вариант ще е с огромни щети“, предупреди Радев.

„Не искаме да се стига до затваряне. Смисълът на тези сертификати е да дадат свобода. Дали ще се стигне до локдаун зависи от действията на всички нас. Други държави го направиха и забравиха, че са имали пандемия. Нужна е съзнателност и отговорност към здравето на всички“, каза още държавният глава.

Според него мерките не са закъснели и правителството работи по предварително изготвения план. По думите на президента само със спазване на противоепидемините мерки може да се преодолее тази COVID вълна.

Относно обвиненията на ГЕРБ, че вътрешния служебен министър Бойко Рашков прави пиар на държавния глава във връзка с кандидат-президентската надпревара, Радев заяви:

„Крайно време е г-н Борисов да отговори защо саботира ваксинационния процес с лъжливи и манипулативни изказвания. Това е недопустимо, като изказванията за изтеклия срок на годност. Не ми е до г-н Борисов“, посочи Радев.

Президентът благодари за усилията на хората, помогнали за освобождаването на кораба „Вера Су“. Той отново посочи, че това е олицетворение на състоянието, в което е била оставена държавата. „И ние трябва да се освободим от вредния товар и да вървим към една нова България“, каза още той.

Държавният глава коментира отказът на Централната избирателна комисия да се срещне с него и уточни, че е готов за диалог с тях. Той поздрави екипа, който успешно освободи кораба „Вера Су от скалите край Камен бряг“.

[video]

Свързани статии

ICDSoft хостинг компания