Актуално

На фокус

Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

Радев: От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг

20.09.2022

Втори фронт

51


"От днес се премахва неефективната практика да се договарят танкери без търг, без да се знае кой и как определя доставчика и цената", заяви президентът Румен Радев.

По думите му днес "Булгаргаз" е обявил за първи път открит търг за доставка на втечнен газ и то 3 вида.

"Така се прави и така трябва да се прави за в бъдеще - открито, прозрачно и равнопоставено към всички възможни доставчици. Само така може да се постигне диверсификация, състезателност и най-добри условия за страната ни, да се търсят решения не месец за месец, както досега", допълни Румен Радев.

Според президента е необходимо да се търси стратегическо партньорство с дългосрочен хоризонт, което ще повлияе несъмнено на цените на втечнения газ за тази година.

"Поздравявам правителството за сключения вчера договор с "Газтрейд" за гарантиране на един милиард кубически метра втечнен газ от терминала в Александруполис. Продължават усилията за решаване на най-тежкия проблем - осигуряване на слотове на терминалите до края на тази година, тъй като много по-добрите шансове за гарантиране и резервиране на тези слотове през пролетта бяха пропилени", добави Румен Радев.

Той изрази надежда интерконекторът в Гърция да бъде приключен в срок.

"Дали е гарантирана зимата зависи от това дали ще бъдат намерени слотове за втечнен газ", заяви Румен Радев. Той коментира и темата за предстоящите предсрочни избори на 2 октомври и подчерта, че е важно да се постигне избирателна активност, която да даде легитимност на новия парламент.

"Да се излъчи стабилно и устойчиво правителство. И служебният кабинет, и Централната избирателна комисия правят всичко възможно да се повиши доверието в изборния процес - с детайлна и прозрачна методика за сертифициране и тестване, с откритост към всички партии и организации, с пълноценна информационна кампания, с безкомпромисна борба с купения вот. За избирателната активност е критично важно поведението на партиите в тази кампания, трябва да насърчава гражданското участие, а не да отблъсква хората", каза още Радев.

Президентът е на посещение в Севлиево, където участва в церемонията по разширяване на производствената база на завода за модерно оборудване за високо напрежение. С церемонията се отбелязват и 60 години от създаването на производствения завод.

   Източник: БНТ

Свързани статии