Актуално

На фокус

Радев обясни защо ще разпусне НС чак на 11 май. Дава шанс да закрият спецсъда, смятат депутати

Радев обясни защо ще разпусне НС чак на 11 май. Дава шанс да закрият спецсъда, смятат депутати

06.05.2021

Втори фронт

5649


Най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е 11 май. Това обясни президентът Румен Радев в края на консултациите за състав на ЦИК, в отговор на конституционалисти, че още утре, или най-късно в петък трябва да разпусне парламента.

„Ако разпусна парламента в петък, това означава, че отиваме на избори на 4 юли. Няма как ЦИК да се справи с хронограмата за тази дата. Затова най-ранната възможна дата за разпускане на парламента е вторник, 11 май, за да може на 11 юли да хванем изборите като начало на пълноценен цикъл“, коментира Румен Радев.

Неговият екип е проверил, че досега страната ни два пъти е била изправяна пред конституционния факт и третият мандат да не бъде успешен - през 2013 и 2014 година. Тогава президентът е разпускал парламента в срок от 6-8 дни, тъй като Конституцията не упоменава нарочно в какъв период трябва да се сложи край на НС.

Радев заяви, че не се води от тази практика, а от невъзможността ЦИК да се подготви за избори на 4 юли.

А за да  бъдат изборите на 11 юли, той ще разпусне парламента на 11 май.

Tака с решението си президентът дава още един редовен ден за работа на парламента, и няколко извънредни, ако депутатите решат това.

В парламента подозират, че Радев умишлено оставя няколко дни на депутатите, за да имат време да закрият спецсъда и спецпрокуратурата, за което настояват от ДБ.

В кулоарите на 45-ото Народно събрание се заговори, че народните представители могат да бъдат привикани и в почивните дни, за да приемат нужните промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат закриване на Специализирания наказателен съвет, Апелативния специализиран съд и специализирана прокуратура.

Радев настоявал за това, заради разследването срещу неговия неговия съветник Пламен Узунов за търговия с влияние. От законодателните промени обаче ще се възползват и свързаните с него братя Бобокови.

Днес промените в Закона за съдебната власт не успяха да влязат в пленарната зала за първо четене и бяха отложени за петък. Допуска се, че от ДБ ще поискат след това да не се чакат три дни до новото им  входиране в правна комисия на второ четене. А през уикенда тя да се събере да приеме промените в Закона за съдебната власт и да поиска извънредно заседание на парламента в понеделник, когато да мине второ четене и в пленарна зала. Затова са и дадените от Радев възможни дни за извънредни парламентарни заседания, обясняват депутати.

Това обаче ще е нарушение и промените в Закона за съдебната власт ще бъдат отменени от Конституционния съд, тъй като ас в груб разрез със законите. Но решението на КС няма да върне спецправосъдието на изходна линия, а ще трябва бъдещият нов парламент да го приеме отново.

През това време - двата месеца служебен кабинет ще се задейства процедура по закриване на спецсъдилищата. Това автоматично спира делата и разследванията срещу Васил Божков, Бобокови, Румен Овчаров, Баневи, Миню Стайков, президентският съветник Узунов, групи за дрога, рекет, проституция, нелегални мигранти и прочие.

Днес Асоциация на прокурорите в България (АПБ) сезира Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, групата „Държави срещу корупцията“ (GRECO) и посланиците на страните членки на ЕС, САЩ и Великобритания у нас за недопустим опит за намеса в независимостта на съдебната власт по повод внесените в 45-то Народно събрание законопроекти, които имат пряко отношение към върховенството на закона в Република България.

"При приемането на законопроекти, с които се решават толкова значими за обществото ни проблеми, принципно следва да се провежда широк обществен дебат. При приемането на тези законопроекти следва да бъдат спазвани правилата за изискване на становища от заинтересованите институции, в конкретния случаи Министерство на правосъдието, Висшия съдебен съвет, а и самите съдилища. Това не беше направено". Това заяви председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев заедно с ръководителя на Специализирания наказателен съд (СНС) Мариета Райкова.

Преди ден и Камарата на следователите в България (КСБ) изпрати становище до Европейската комисия, Европейския парламент, Венецианската комисия, Групата държави, борещи се срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа, както и посланиците на държавите – членки на Европейския съюз, на Съединените американски щати и на Великобритания. В него изказва категорично мнение, че чрез внесените предложения за законодателни изменения и изменението и допълнението на Конституцията, са недопустим опит за влияние върху независимостта на съдебната власт.

  Източник: epicenter

Свързани статии