Актуално

На фокус

Радев: Обмисляме как ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи след 1 юли

Радев: Обмисляме как ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи след 1 юли

09.06.2021

Втори фронт

1051


Президентът Румен Радев увери представителите на синдикатите, че служебният министър на енергетиката ще предложи решение, за да може ТЕЦ „Марица“ 2 да продължи да работи и след първи юли.

"Министерството на енергетиката работи усилено по търсенето на дългосрочно решение за ТЕЦ "Марица изток 2". Това заяви президентът Румен Радев по време на среща с представители на ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“ на „Дондуков“ 2.

„Точно преди една година имахме същата по характер среща, и то по същите въпроси, но за съжаление без решение до момента. И тогава се обединихме около мнението, че комплексът „Марица изток” е важна част от нашата национална сигурност, защото той гарантира стабилност и автономност на енергийната ни система”, каза Радев в началото на срещата.

„Винаги съм приветствал вашата борбеност за отстояването на този интерес, но очаквах по-голяма активност и миналата година, особено преди декември. Тогава, на Съвета на ЕС, предишният министър-председател прие пакета за 55% намаляване на емисиите на парникови газове. Амбициите на ЕС за декарбонизация се завишиха драстично – от минус 40 към минус 55%, без ясни и адекватни мерки за подкрепа на България. А ние сме най-засегнатата страна”, допълни Радев.

„Аз блокирах решението на Съвета на ЕС, но ние не може да блокираме до безкрай. Трябва да положим максимум усилие", заяви Радев. И допълни, че е разговарял с министъра на енергетиката, който уверил, че ще предложи краткосрочно решение, така че ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да работи и след 1 юли.

Румен Радев припомни, че енергетиката е тема и на Плана за възстановяване и устойчивост. „Преразглеждат се различни предложения, така че да се търси устойчиво и необратимо решение вбъдеще. Ние не можем да блокираме този процес и да бягаме от необходимостта от преход и декарбонизация. Социалните проблеми са налице и те трябва да бъдат защитени, но не може и преходът да се блокира”, коментира той.

„Трябва бързо да търсим рационални решения, защото хората чакат яснота. Това са хиляди човешки съдби и те трябва да бъдат в нашия фокус, но нека вземем пример и от останалите държави как правят успешна ефективна трансформация”, призова президентът.

„Благодарим за тази среща и за Вашата бърза и навременна реакция. Този процес, колкото и да е неприятно, е необратим. Натискът, който виждаме от ЕК, че е извършван с ожесточение и е придружен от огромния ресурс от мерки, няма да спре”, заяви по време на срещата президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„До момента ангажимент от страна на държавата нямаше. От 3 години настояваме за 5-годишен план за компенсация. Такъв до момента няма. Няма дори r за 6 месеца  От тази гледна точка споделяме изцяло тревогата, че липсата на решения ни е довела до тази изключително критична ситуация”, посочи още той.

    Източник: Гласове

Свързани статии