Актуално

На фокус

Радев: Не се боря срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат

Радев: Не се боря срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат

16.05.2022

Втори фронт

76


Много е важно за едно правителство, което идва с големи обещания,  в тежки кризи да следва своите обещания и политиката му да бъде прозрачна, отчетна, без сиви зони, без скрити процеси. Това заяви президентът Румен Радев на среща с българската общност в Берлин, запитан дали не допринася за падане на правителството и предсрочни избори, съобщава БТА.

Държавният глава увери, че с говоренето си не цели да сваля правителството. Винаги съм се придържал към своите конституционни права и задължения като президент. Винаги съм се старал да бъда коректив, да изразявам нагласите на българите. Моята борба не е срещу конкретно правителство, а срещу всеки порочен управленски мандат, отбеляза държавният глава. Като цел номер едно, която е изразил с няколко обръщения, той отбеляза укрепване на държавността. Каквито и икономически и социални програми и политики да правим, ако не укрепим държавността, те ще рухнат като всички досега. Това означава борба с корупцията, върховенство на правото, отчетни, отговорни институции, подчерта Радев.

Действията на правителството трябва да водят натам чувството за справедливост у гражданите да расте, да не отива надолу, каза той.

Президентът изясни пред събралите се ситуацията с поръчаните от България изтребители F-16. Самолетът е чудесен, не съм налагал вето срещу него, каза той. Според него обаче проблем е подходът на правителството предвид силното нарастване на цената, много над финансовата рамка, определена от парламента.  

Относно реалната цена на първите осем поръчани самолета трябва да е ясно, че това не е само цената за самолета - тя дори е сравнително малка част от нея. Това е наземно оборудване, въоръжение, обучение, логистична поддръжка и много други неща, каза Радев. По думите му решението да бъдат орязани тези съпътстващи разходи е  "един вид измама на българския данъкоплатец, защото тези разходи ще трябва да се плащат впоследствие". 

Ако се бавим, следващите осем самолета ще дойдат доста след 2025 година, а с 8 самолета никоя държава не може да носи бойно дежурство, да охранява въздушните си граници, подчерта президентът. Не можем да е откажем от тази способност и да я хвърлим на плещите на съюзниците, заяви той. 

Рискуваме, след като вече не можем да плащаме за ремонта на МиГ-29 на руската страна -  явно няма как да стане в тази геополитическа обстановка и не трябва да става, но МиГ-29 ще може да лети още около година, най-много, и ще се появи пропаст - поне 5-6 години, през която няма да можем да носим бойно дежурство. Затова моят призив е да се търсят заместващи решения, призова Радев. Правителството трябва да реши това бързо и по най-добрия начин за България, допълни той.

Представители на българите, живеещи в Германия, изразиха безпокойствата си и потърсиха становището на президента по редица вълнуващи ги теми – от проблемите с образованието като цяло и конкретни казуси до позицията му спрямо актуални политически въпроси.

Срещата с вас за мен е най-важната от моята визита, защото гласът на България в тези динамични и предизвикателни за цяла Европа времена трябва да се чува, нашата позиция трябва да се разбира, заяви президентът Румен Радев на среща с българи от множество провинции, събрали се в Берлин.  

Това е силата на ЕС и НАТО – всеки глас, всяко мнение е важно. Искам да чуя у вашия глас, обърна се държавният глава към сънародниците ни.

Българската общност е седмата по численост чуждестранна общност в Германия, както и една сравнително млада общност, добре интегрирана в германското общество и трудов пазар, каза посланикът ни Елена Шекерлетова при откриването на срещата.

Президентът Румен Радев ще разговаря с германския си колега Франк-Валтер Щайнмайер и с федералния канцлер Олаф Шолц през втория ден от визитата си в Германия. 

Преди срещата с Щайнмайер в двореца "Белвю" българският държавен глава ще посети кметството на Берлин, където ще се срещне с Франциска Гифай - първата жена на кметския пост на германската столица. 

Сред темите на разговора ще бъде подкрепата, която местните власти оказват на българската диаспора в Берлин, наброяваща над 32 000 души, сред които 9390 души са заети в сферата на услугите (ИТ специалисти, лекари), производството и хранително-вкусовата промишленост. България и провинция Берлин споделят общи приоритети за развитие на икономиката, сред които - информационни технологии, изследвания, биотехнологии и фармация. Президентът Радев също така ще се подпише в "Златната книга" на града. 

При срещите на "четири очи" с Щайнмайер и Шолц в центъра на разговорите се очаква да бъдат двустранните отношения между България и Германия, задълбочаването на икономическото и инвестиционното сътрудничество, теми от дневния ред на Европейския съюз, диверсификацията на енергийните доставки и укрепване на сигурността на Европа в контекста на войната в Украйна и европейската перспектива на страните от Западните Балкани.  

  Източник: БТА

Свързани статии