Актуално

На фокус

Президентът Румен Радев: Целта е да имаме легитимно избран парламент

Президентът Румен Радев: Целта е да имаме легитимно избран парламент

09.01.2021

Втори Фронт

340


Държавният глава се срещна с представители на партия „Има такъв народ“ тази сутрин, в рамките на консултациите за организацията и провеждането на предстоящия парламентарен вот. "Целта е всички заедно - институции и партии да търсят най-доброто решение в интерес на българите, на запазване на тяхното здраве, на тяхното право на вот и на доверие в изборния процес, така че ние да имаме като краен резултат нормална избирателна активност и един легитимно избран парламент", заяви президентът в началото на срещата с ПП "Има такъв народ", съобщава БТА.

"Ние считаме, че консултациите с извънпарламентарните партии са важни не само за изпълнение на конституционното положение, че политическият живот в България се основава върху принципите на политическия плурализъм, но и защото тези избори за първи път ще бъдат в условия на пандемия", заяви Румен Радев.

Според него налага отговорност, повишени усилия не само в институциите, но и от всички политически субекти, независимо дали са представени към момента в българския парламент. Трябва да се направи всичко възможно, за да се гарантира здравето на българите, тяхното право на вот и да се гарантира доверие в изборния процес, в неговата прозрачност, в неговата честност, допълни държавният глава.

В 11.15 часа започва срещата на президента с представители на Обединение „Демократична България“.

В 12.30 часа Румен Радев ще проведе консултация със Сдружение „Изправи се.БГ“ и „Отровното трио“.

Последната му среща за деня е с ПП „Възраждане“ в 13.45 часа.

В неделя консултациите на държавния глава с извънпарламентарни политически партии ще продължат, съобщава пресцентърът на президентството. 

[video]

Свързани статии