Актуално

На фокус

Радев на Шипка: Ще победим страха, за да може да просперира България

Радев на Шипка: Ще победим страха, за да може да просперира България

21.08.2021

Втори Фронт

2180


България чества 144-та годишнина от Шипченската епопея.

Националните тържества са на историческия връх, където през август 1877 година между войските на Сюлейман паша и руско-българския отряд на генерал Столетов се водят епични боеве на най-високите точки на Шипченския проход.

Стотици българи се изкачиха на историческия връх, за да почетат паметта на героите на 144 годишнина от Шипченската епопея.

Президентът Румен Радев заяви в словото си, че всяка крачка към върха укрепва връзката на историята с българския народ.

„Пета поредна година съм тук заедно с вас. Има лица, които разпознавам. Вие ни давате силата да вървим напред. Нямам грам съмнение, че всички ние с общи усилия и солидарност, ще победим страха, за да може да просперира България! Защото никой не може и няма сила, която да спре осъзнатите хора по пътя към свободата“.

Държавният глава прие в подножието на върха и почетния строй на националната гвардейска част. 

Предстои заупокойна молитва в памет на загиналите български опълченци и руски воини да отслужи великотърновския митрополит Григорий в съслужие с габровски свещеници. Програмата на връх Шипка започна с открит урок по история. Родолюбци от националното дружество "Традиция" са изложили в импровизиран музей на открито оръжия от Руско-турската война. Те са облечени в униформи на опълченци. 
 

"Опълчението е от най-патриотичните организации. В исторически план на тях никой от големите генерали, никой от големите пълководци в Руската империя, не е залагал толкова много", обясниха от дружеството.

Към върха продължават да прииждат хора. Част от тях са от трите туристически похода, преминали пеша през историческите места от двете страни на Балкана до легендарния връх.

"Ученици, деца има. Много деца. 50 на сто са хора около 25-50-годишна възраст. Този ден е отреден за тази почит".

Венци и цветя ще бъдат положени на паметника на свободата, който този път не е обграден със строително скеле, тъй като е приключило обследването преди належащата реставрация на монумента.

Източник: БНР

Свързани статии