Актуално

На фокус

Радев: Лидерът на ДПС да преосмисли понятието "Родина"

Радев: Лидерът на ДПС да преосмисли понятието

08.06.2021

Втори фронт

4708


Мисля, че лидерът на ДПС следва да преосмисли понятието Родина и в какъв контекст го употребява. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във връзка с визитата на ръководството на ДПС в Турция и разпространените снимки от нея, предаде Агенция "Фокус".

"Да си припомни клетвата, която е положил пред Българското народно събрание да спазва Българската Конституция, където много ясно е заложено, че не може да се създават партии на етническа и верска основа. Ние имаме една от най-демократичните конституции, която гарантира равни права на всички български граждани и не ги разделя по етнос. Следва и политическите партии да не го правят".

Той отбеляза, че винаги е подчертавал, че отношенията ни с Република Турция са изключително важни. "България винаги е работила активно да се развиват тези отношения. Турция е добър съсед, важен партньор и съюзник, но тези отношения трябва да се развиват върху равнопоставеност, взаимно уважение и ненамеса във вътрешните дела", подчерта държавният глава.

Радев отговори и на въпрос дали българските власти са знаели за визитата на ръководството на ДПС в Турция. "Аз специално не съм знаел", каза още той.

По-рано днес президентът Радев говори по време на конференцията "Инициатива "Три морета".

Ето какво каза той:

Политическото говорене вече не е достатъчно, ние сме убедени, че заедно трябва да работим така, че нашият регион трябва да стане много по-привлекателен за инвестиции, млади хора и икономическо развитие. Ние се нуждаем от конкретни, практически действия. Това каза президентът Румен Радев на конференцията "Инициатива "Три морета" - единство, иновации, свързаност", която се провежда в рамките на българското домакинство на регионалната инициатива за свързаност "Три морета" и е под патронажа на държавния глава.

Свързаността е изключително важен фактор за икономическо и социално развитие, развитието ѝ като обща мрежа, е правопропорционално на стандарта и качеството на живот, добави Радев, цитиран от БТА.

Президентът припомни, че инициативата "Три морета" е създадена като ефективен инструмент

за постигане на по-добри параметри на регионално сътрудничество, на по-висок икономически ръст, социално и икономическо сближаване със страните от Западна Европа чрез по-добра свързаност - транспортна, енергийна и дигитална. Румен Радев посочи, че няма как да догоним страните от Западна Европа, ако не ги догоним в развитието на инфраструктурата, транспорта, дигиталната свързаност.

Сред българските приоритети на инициативата президентът изтъкна отварянето ѝ отвъд географския и времеви обхват. Не можем да говорим за ефективност на свързаността, ако има граници по оста Север - Юг, където тя е най-слабо развита и тази граница да бъде точно границата между България и Гърция, която се пресича от важни енергийни, транспортни и дигитални трасета, посочи Румен Радев. Български принос е присъствието на Гърция, чийто държавен глава ще бъде гост на предстоящата среща на върха в София, което е прието от страните - участнички. Инициативата да се гледа в нейната перспектива и като инвестиция в бъдеще, да се търси интелигентния подход при търсенето на решения в свързаността, е друг приоритет на българското домакинство.

Като пример Румен Радев посочи наличието на голям финансов дефицит, който се изчислява на трилиони евро,

за подобряване на инфраструктурата в региона и изтъкна необходимостта да се работи така, че средствата да нарастват в инвестиционния фонд към инициативата и страните да работят, така че каквито и средства да има, те да бъдат използвани по най-интелигентния начин.

Президентът изтъкна и важността от търсене на свързаност в образованието, науката, технологиите, иновациите, което е друг приоритет на българското домакинство на "Три морета". Най-важната свързаност е да съберем заедно научния, изследователския потенциал на младите хора, които заедно да мислят как по най-добрия начин да решаваме предизвикателствата пред нашия регион, каза Румен Радев. Този приоритет се добавя към инициативата. Президентът очаква на срещата на върха в София да се сключи споразумение за създаване на мрежа от образователните, иновативни, научно-изследователски организации на страните, така че да се работи в синергия и всяко вложение в инициативата да бъде изразходвано по най-добия начин и да се отвори устойчив хоризонт към развитrето на региона като привлекателен за инвестиции и разработка на високи технологии.

Инициативата "Три морета" ще допринесе за икономическото развитие на дванадесетте държави,

които участват в нея, включително и на България. Около това становище се обединиха служебните министри на икономиката, който е и национален координатор по Инициативата "Три морета" Кирил Петков, и на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова по време на транспортната конференция "Инициатива "Три Морета" - единство, иновации, свързаност".
Дълбоко съм убедена във визията, целите и идеите на идеята "Три морета", каза министър Комитова, цитирана от БТА.

Министър Петков акцентира, че инициативата е важна, защото трите морета в статистика означават население от 112 милиона души, малко над два трилиона БВП, което значи, че тези 12 страни са огромна икономическа възможност за всички. Той отбеляза, че трите основни стълба на инициативата - транспортната, енергийна и дигитална свързаност, се припокриват и даде пример за транспортна и дигитална свързаност това, че българските сървъри са тези, които изчисляват самолетните билети на Китай.

Петков каза, че задачата на форума е да допринесе за връзка между участниците в събитието по продуктивен за бизнеса начин. Ако това успеем да направим, аз се надявам, че тази инициатива ще е практична, ползотворна и успешна на високо политическо равнище и на бизнес и икономическо ниво, допълни министърът. Той отбеляза, че транспортната свързаност е основополагаща за постигането на икономическите цели за страните по инициативата.

Основната цел на конференцията е да разгледа и анализира възможностите за изграждане на транспортна свързаност по линия на Инициативата "Три морета" и нейното въздействие върху региона, като се акцентира върху иновации и дигитализация.

Инициативата "Три морета" има три основни стълба - енергетика, транспорт и дигитална свързаност, като тази година тя се провежда под българското председателство. В нея участват 12 страни: Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чехия, разположени на три морета - Балтийско, Адриатическо и Черно море.

   Източник: vesti.bg

Свързани статии