Актуално

На фокус

Радев и Йотова полагат клетва в сряда

Радев и Йотова полагат клетва в сряда

17.01.2022

Втори фронт

132


Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова полагат клетва за втория си мандат на “Дондуков 2” тази сряда. Това ще се случи по време на тържествена церемония в Народното събрание.
Поканени са премиерът Кирил Петков и целия състав на Министерския съвет. Ще присъстват и членовете на Конституционния съд, представителите на дипломатическия корпус, регистрираните в България вероизповедания, представители на държавните институции, предишни президенти на страната и председатели на Народното събрание.

Началото на церемонията е в 10 ч.

Преди Румен Радев и Илияна Йотова да положат клетва пред парламента, ще бъде прочетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Двамата спечелиха с убедителна преднина във втори тур на президентските избори на 21 ноември. В пряк сблъсък за доверието на избирателите Радев и Йотова се изправиха срещу кандидат-президентската двойка, подкрепена от ГЕРБ Анастас Герджиков и Невяна Митева. Заради ниска избирателна активност обаче категоричен победител не бе избран на първи тур при изборите 2в1.

По време на утрешната церемония Радев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит ще посрещне в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и ще отслужи тържествен молебен.

   Източник: frognews

Свързани статии