Актуално

На фокус

Радев: 4 юли беше абсолютно невъзможна дата. За след 11 юли не можеше да се отлага

 Радев: 4 юли беше абсолютно невъзможна дата. За след 11 юли не можеше да се отлага

07.05.2021

Втори фронт

1201


Този път не аз определям датата за изборите – 4 юли беше абсолютно невъзможна, а за след 11 юли не можеше да се отлага. Това заяви президентът Румен Радев по време на изслушването на номинираните за състав на Централната избирателна комисия.
"Датата на изборите този път се определи от няколко фактора – действията на самите партии в 45-ото Народно събрание, тяхната конфигурация и невъзможността да излъчат правителство, в същото време Конституцията, в която има ясни срокове. Знаете, че 4 юли е абсолютно невъзможна дата - вие няма как да се справите, защото автоматично нарушавате закона. Не можем да отлагаме и след 11 юли, защото има претенции, че повече не може да стои тази политическа ситуация. Не върви и правителството в оставка да стои още дълго време“, коментира държавният глава.

По думите му избори юли, август, септември не са правени с изключение на едни – парламентарни на 5 юли 2009 г.

"Успяхме да стигнем до конструктивно решение. Ще издам указ в срок с една особеност, че той трябва да стане заедно с обявяването на служебното правителство. Моля ви, да започнете координацията и единодействието си от сега“, обърна се Радев към бъдещия състав на ЦИК.

   Източник: frognews

 

Свързани статии