Актуално

На фокус

Радан Кънев: Мерките са безкрайно закъснели, липсват икономическите

Радан Кънев: Мерките са безкрайно закъснели, липсват икономическите

14.12.2020

БТВ

156


Мерките са безкрайно закъснели. Едни от най-меките мерки, сравнено с много държави в ЕС, каза в предаването „Тази сутрин“ по бТВ евродепутатът Радан Кънев. Според него здравните мерки е трябвало да се обвържат с икономическите. "Няма как да издържи иначе обществото. Малкият бизнес дава 3/4 от работните места, трябва да реализират оборот, за да живеят и плащат заплати. Няма ги тези мерки у нас. Навсякъде в ЕС е със заем и трябва да се преосмисли републиканския бюджет", смята Кънев.

Според него този бюджет е писан преди „катастрофалната ситуация“. „Той не отчита нуждата от затваряне, от икономически мерки. Той предвижда заеми и рязко увеличени харчове, но харчове към държавната администрация“, смята Радан Кънев.

Той изнесе и данни, свързани с общата смъртност у нас за последните пет години.

"Общата смъртност в България на седмична база, не само от COVID-19, e 100% над тази от миналата година. В края на ноември над 400 дневно повече от нормалното сме загубили. За два дни това са всички случаи на жертви за година от ПТП-та“, обясни евродепутатът, като добави, че това са осреднени данни и се надява в новите показатели на НСИ да са други.

Той изрази и притеснение от начина на харчене на парите за коронавируса. „Аз съм разтревожен как се харчат парите за COVID-19 в момента. Сложиха един текст в закона на обществените поръчки - за всичко, свързано с COVID-19 не важат обществените поръчки“, заяви Радан Кънев.

Според него е възможно зад спешността на коронавируса да се крият корупционни практики. Той обясни, че е общувал с медици, които са казали, че се правят покупки на двойна и тройна цена. Кънев поясни, че такива случаи се разследват и се надява да са единични.

Според евродепутата няма как страната ни да мине без заем за излизане от кризата, но е важно как се харчат парите.

 

 

Свързани статии