Актуално

На фокус

Работи се по вариант за вдигане на всички пенсии с 50 лв., добавката става постоянна

Работи се по вариант за вдигане на всички пенсии с 50 лв., добавката става постоянна

28.06.2021

Втори фронт

1046


С уговорката, че не разбира от пенсии, финансовият министър Асен Василев заяви пред бизнесd и синдикатите, че НОИ разработва варианти за преизчисление на пенсиите, според който добавките от 50 лева да бъдат вкарани трайно в пенсиите.

„Като министерство на финансите се борим да има предвидимост, а не този разход да се прави месец за месец и всеки месец да търсим този разход отнякъде. Вече в приоритетите на НОИ, заедно с всички процеси, които са свързани с консултации и т.н., е да предложат варианти. Ние не сме предубедени към един или друг вариант“, каза министър Василев.

Вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев заяви, че не е привърженик на това пенсиите да се преизчисляват спрямо осигурителният доход през 2018 г., защото нискодоходните пенсионери ще получат най-малко увеличение.

„Нискодоходните, тези, които получават по-нисък размер на пенсиите, няма да получат 50 лева, а ще получат 10-15, или колкото се изчисли по формулата . По-високодоходните пенсии ще получат повече от 50 лева, което няма да бъде справедливо“.

В първата седмица на юли ще има по голяма яснота за актуализацията на тазгодишния бюджет, обяви служебният министър на финансите Асен Василев. Ще бъдат включени и мерки за подпомагане на бизнеса при трета Covid вълна през есента. Те ще се задействат при съответна заболеваемост, при която ще се задействат цветни кодове.

Василев поясни:

„В зависимост от нивото на заболеваемост – дали сме в зелена зона, жълта зона, оранжева зона и т.н., да излезе заповед на здравния министър, която точно и ясно да казва какво означава това за бизнес, за училища, за всичко останало. Т.е. мерките да не се вземат от днес за утре, а да има една предвидимост до края на годината. Ако влезем в оранжевата зона, това са мерките, които здравният министър казва със заповед, че трябва да бъдат предприети. Тези заповеди, мисля, че трябва да излязат в рамките на тази седмица“. 

В предаването "Нещо повече" финансистът Любомир Дацов коментира, че пенсиите и социалното подпомагане, взети като цяло, представляват най-големите разходи в консолидираните публични финанси на държавата и "всяко нарастване там или непредпазлива стъпка водят до съществени проблеми".

"Всеки популизъм се заплаща! Това, което се случи с тези 50 лева към пенсиите, беше за подпомагане при Covid. Къде е Covid, къде е това решение, което си беше флирт с определена категория хора преди идващите избори. Това докара само проблеми за публичния бюджет, тъй като пенсионната система и без това изпитва значителни затруднения поради факта, че в България броят на пенсионерите и на работещите е приблизително еднакъв", обясни той.

Според финансиста няма никаква справедливост в даването на 50 лева "на калпак" и сега трябва да бъде компенсирано, както заяви министър Гълъб Донев.

"По каква логика нещо, което беше дадено като временно, трябва да бъде компенсирано. Трябва да е ясно, че това може да стане от общите данъци, а не от социалните осигуровки, тъй като те и в момента не достигат за изплащането на пенсиите", подчерта Дацов и добави, че това са социални помощи, а не пенсии.

Дацов коментира и продължаването на схемата за запазване на заетостта, известна като "60 на 40":

"Видимо много бързо бизнесът излиза от ситуацията и не виждам причина да има такъв тип подпомагане, с изключение на два или три сектора, които действително са пострадали - авиотранспорт, ресторантьорство и туризъм. Намираме се в момент, в който трябва да мислим стратегически за нови политика, за да имаме по-бърз растеж и възстановяване, което да прерасне в нова устойчивост". 

  Източник: БНР

Свързани статии