Актуално

На фокус

Путин сравни "Спутник V" с автомат "Калашников"

Путин сравни

07.05.2021

Втори фронт

1141


Руската ваксина срещу COVID-19 - "Спутник V", е толкова надеждна, колкото автомат "Калашников". Такова сравнение използва президентът на Русия Владимир Путин по време видеоконференция със зам.-министър-председателя Татяна Голикова в четвъртък, предаде Би Би Си.

"Нашите препарати са съвременни и към ден-днешен без всякакво съмнение са най-сигурни и безопасни. Както каза един европейски специалист, те са надеждни колкото автомат "Калашников". Това не го казваме ние, казва го един от европейските специалисти", каза държавният глава, заявявайки, че думите са на австрийски експерт.

Путин направи изказването в деня, в който руските здравни власти официално одобриха употребата на еднодозова версия на ваксината, популярна като "Спутник Лайт".

Критици на Кремъл първоначално изразиха съмнение след бързото ѝ одобрение от Москва миналата година. По-късно изследвания обаче доказаха висока степен на защита срещу коронавируса и при този вариант на препарата.

"Еднодозовият режим позволява имунизация на по-голям брой хора за по-кратък период от време. Това ще подсили борбата срещу пандемията по време на най-острата ѝ фаза", се казва в изявлението на здравното министерство на Русия, разпространено на 6 май.

  Източник: SEGA

Свързани статии