Актуално

На фокус

Путин: Навални работи за спецслужбите на САЩ, но е непотребен. Няма защо да го тровим

Путин: Навални работи за спецслужбите на САЩ, но е непотребен. Няма защо да го тровим

17.12.2020

Glasove

2379


„Искам да подчертая. Апелирам към тези, които са разпоредили тези „разследвания“ ... Не към журналисти - тук на момчетата е дадена задача, те са я изпълнили. И към клиентите: трябва да се ръководите не от съображения за отмъщение, а да изграждате отношения на основата на международното право и взаимното уважение“. Владимир Путин коментира и скандала с Алексей Навални, по-специално обвиненията му, че е отровен от служители на ФСБ.

Всички последни публикации с уж компрометираща информация, включително за близки роднини на руския президент, са направени по задание на западните спецслужби. В Русия знаят това и призовават да се реагира спокойно на подобни „разследвания“ и „заявления на опозицията“. Това заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин на „голямата“ си ежегодна пресконференция, предава EA Daily.

„Винаги е имало информационни атаки от чужбина и винаги ще има, нищо изненадващо. Спомнете си борбата срещу терористите в Кавказ, само че не ме атакуваха в чуждите медии, а в нашите“, припомни Путин. „Но искам да ви уверя: ще направя това, което смятам за необходимо, а не с цел да угодя на някого или да изглеждам добре“.

В тази връзка Путин коментира неотдавнашното „разследване“, публикувано от „независимия“ портал „Проект“.

„Невъзможно е да се прочете този материал, там всичко е натрупано в един кюп. Пишат например, че „това е зетят на Путин“, след това се оказва, че е бившият зет. Или пишат, че „президентът е забранил да има активи в чужбина“. Но в крайна сметка той забрани не на всички, а само на държавните служители. И той постъпи правилно ... Кой и как получи акциите на компанията ... Г-н Шамалов получи акциите по същите правила, други също по същите принципи. И така ... ще ви кажа най-важното. Сега, тук, Сергей Шнуров премина през нашите хакери. Да припомня, че това беше вече през 2016 г., когато в САЩ започна скандал на тема „Руските хакери-криминалисти отвориха пощата на Държавния департамент“. Това все още се прави по нареждане на американските специални служби. И целта е, от една страна, отмъщение, от друга, опит за влияние върху нашето обществено мнение. Абсолютно очевидно...“

„Искам да подчертая. Апелирам към тези, които са разпоредили тези „разследвания“ ... Не към журналисти - тук на момчетата е дадена задача, те са я изпълнили. И към клиентите: трябва да се ръководите не от съображения за отмъщение, а да изграждате отношения на основата на международното право и взаимното уважение“.

Владимир Путин коментира и скандала с Алексей Навални, по-специално обвиненията му, че е отровен от служители на ФСБ.

„А сега за пациента в Берлинската клиника. Зная за това, Песков ми каза вчера за измислиците по този въпрос. Вижте, ние отлично разбираме откъде идва това и защо. Това е само легализация на данните на американските специални служби. Те проследяват местоположението на нашите служители и ние го знаем. Това означава, че пациентът се ползва с подкрепата на американските специални служби. В противен случай кой се нуждае от него ... Ако случаят е такъв, тогава е любопитно, тогава специалните служби, разбира се, трябва да се грижат за него. Но това изобщо не означава, че е необходимо да го отровим... на кого ли изобщо е нужен“, каза Путин, смеейки се. „Аз самият го пуснах за лечение в Германия, жена му ме помоли...“

„За останалото – този трик ни е добре известен – атакуват се първите лица, което трябва да покаже: „Аз съм човек от същия мащаб“. Но такива трикове няма да постигнат уважение и политическо значение. Нужни са конкретни дела. Призовавам всички наши опоненти и всички политически сили да се ръководят не от амбициите си, а от интересите на гражданите, да предлагат свои собствени начини за решаване на проблемите, от които вече имаме много“.

Източник: Glasove

Свързани статии

Левицата