Актуално

На фокус

Путин и Ердоган съгласуват действията си за Афганистан

Путин и Ердоган съгласуват действията си за Афганистан

22.08.2021

Втори фронт

1111


Президентът на Русия Владимир Путин и турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган се договориха да засилят двустранните координирани действия по въпроси, свързани с Афганистан.  Двамата обсъдиха по телефона ситуацията там, съобщи Кремъл в днешно изявление, предаде "Ройтерс".
Путин и Ердоган съгласуват действията си за Афганистан
Борбата с тероризма е приоритет, както и усилията за справяне с наркотрафика, изтъкнаха двамата прециденти, съобщи още Кремъл.

Путин и Ердоган отбелязаха също, че е важно да се гарантират стабилността и гражданският мир в Афганистан и стриктното съблюдаване на реда и законността, съобщи ТАСС.

Eрдоган изтъкна, че Турция може да продължи да осигурява и в бъдеще сигурността на летището в Кабул, ако се създадат благоприятни условия, съобщиха от турското президентство.

.В съобщението, цитирано от турската частна телевизия НТВ, се посочва още, че по думите на Ердоган продължаването на тази отговорност от страна на Турция ще допринесе за премахване на безпокойствата на всички страни, преди всичко на международната общност и на афганистанския народ.

Турският президент е посочил, че Анкара желае мек преход в Афганистан и е подчертал колко важно е талибаните да не повтарят грешките от миналото, да действат с подход, който да прегърне всички етнически групи, и да изпълнят на дело дадените обещания.


Тема на обсъждане в телефонния разговор между двамата лидери са били и стъпки, които да спомогнат за задълбочаването на двустранните отношения, съобщи още Дирекцията по комуникациите на турското президентство. В този контекст е било откроено значението на сътрудничеството в енергийния сектор.

Ердоган е изразил очакване за засилване на притока на газ по газопровода "Турски поток", един от символите на енергийното сътрудничество между Анкара и Москва.

  Източник: GLASOVE

Свързани статии