Актуално

На фокус

Путин: Дори да бяхме потопили Defender, война нямаше да избухне

Путин: Дори да бяхме потопили Defender, война нямаше да избухне

30.06.2021

Втори фронт

1078


Президентът на Русия Владимир Путин заяви по време на тазгодишната ''Пряка линия'', че Трета световна война би била невъзможна, дори ако Русия беше потопила британския разрушител Defender край бреговете на Крим в Черно море, предава Агенция Фокус.

Според него онези, които са предизвикали инцидента с миноносеца знаят, че не могат да излязат победители от такъв конфликт и допълни, че случаят с Defender не е нищо повече от сложна провокация, извършена от британците и американците.

''Британецът'' влезе в нашите териториални води следобед, но още сутринта, в 7:30 часа американски стратегически разузнавателен самолет излетя от едно от военните летища на НАТО в Гърция, от о. Крит'', допълни Путин.

По време на ежегодната ''Пряка линия'' жители от цяла Русия могат да звънят, за да получат отговори на темите, които ги терзаят, предава The Moscow Times. Очаква се тричасовото събитие, първото от началото на пандемията, и общо 18-то за Путин, да се съсредоточи до голяма степен върху усилията за ваксиниране срещу Covid-19 и да призове скептиците да се ваксинират.

Руснаците са изпратили над 1,9 милиона въпроса, твърдят държавните медии.

 

Ваксинация

- "Не подкрепям задължителната ваксинация и продължавам да се придържам към тази гледна точка".

- "Единственият начин да се предотврати по-нататъшното разпространение на пандемията е с помощта на ваксинации. Имаме четири ваксини, те са високотехнологични, безопасни и ефективни, така че се надявам колебанията на някои от нашите граждани да отминат".

- Отговаряйки на въпрос защо не е разкрил веднага с коя ваксина се е ваксинирал, Путин каза: "Не исках да създавам конкуренция ... Ваксинирах се с тази, която отнема по-малко време и има по-малко странични ефекти''. Той разкри, че това е Sputnik V. 
 "Около 10% от ваксинираните се разболяха, но болестта преминава доста бързо. Някои  известни хора се разболяха след ваксинация. Хора от моя кръг също се разболяха, но всичко мина бързо и не са взимали тежки лекарства'', каза той. По-късно водещият на директната линия цитира вицепремиера Татяна Голикова, че 2,5%, а не 10% са се заразили с коронавирус след ваксинация със Sputnik V.

По повод на скандала с британския военен кораб Defender, който мина близо до анексиран Крим

- "Само няколко дни преди това беше срещата [с президента на САЩ Джо Байдън] в Женева. Защо им беше да създават такава провокация? Те нямат уважение към избора на хората от Крим да се присъединят към Руската федерация".

За това дали ще има прехвърляне на властта, когато Путин напусне поста

- "Решението относно това кой да ръководи Русия в крайна сметка зависи от гражданите. Те упражняват свободата си на избор чрез пряко тайно гласуване. Това е единственият начин".

- "Когато му дойде времето, надявам се да мога да кажа, че човекът, който ще бъде избран за президент, е достоен да ръководи такава прекрасна държава като нашата родина Русия".

За Украйна

- "Не мисля, че украинският народ е неприятелски. ... Мисля, че като цяло украинците и руснаците са един народ".

- "Настоящото ръководство на Украйна е очевидно недружелюбно към Русия".

- "[Украинският президент Владимир Зеленски] предаде страната си на пълен външен контрол. Ключовите въпроси от живота на Украйна се решават не в Киев, а във Вашингтон и отчасти в Берлин и Париж. ... Не бих искал да изключа среща [ със Зеленски], но трябва да разберем дали има за какво да поговорим".

---

Руски бойни самолети, въоръжени с ракети „въздух-земя“ и с бомби, са тормозили часове наред нидерландската фрегата „Евертсен“ в Черно море, предава Агенция Фокус като се позовава на Министерството на отбраната на Нидерландия. Нидерландските военни твърдят, че руските самолети са симулирали на няколко пъти атаки и дори са блокирали комуникационните системи на плавателния съд.

Случаят предизвика дипломатически скандал и напрежение между Нидерландия и Русия- Министърката на отбраната Анк Бейлевелд определи руските действия като безотговорни. "Евертсен има пълно право да плава в този район. Нищо не оправдава подобни агресивни действия, които увеличават ненужно и риска от инцидент", заяви тя.

Напрежението е възникнало на следващия ден след инцидента с британският ескадрен миноносец "Дифендър", при който руски самолети и кораби стреляха предупредително.Това се случи, докато „Дифендър“ преминаваше край нос Фиолент, недалеч от Севастопол. този инцидент от своя страна предизвика сериозно напрежение между Москва и Лондон. Информационните агенции отбелязват, че НАТО не признава руския суверенитет над анексирания полуостров Крим.

Отбелязва се, че фрегатата "Евертсен" е придружавала военноморската група на кораба "Дифендър". Нидерландското министерство на отбраната заяви, че руските самолети "непрекъснато са тормозили" фрегатата в продължение на пет часа, докато е била на югоизток от Крим. Самолетите "летяха опасно ниско и близо, имитирайки атаки", се казва в изявлението, което уточнява, че те са били оборудвани с бомби и ракети земя-въздух. "След часове на сплашване бяха регистрирани и смущения на работата на електронното оборудване на "Евертсен", добави министерството.

Руското министерство на отбраната излезе с обяснение за инцидента с нидерландски боен кораб в Черно море. Москва обясни, че е изпратила изтребители и бомбардировачи, за да попречат на фрегатата да влезе в руски териториални води, а самолетите ѝ са летели на безопасна дистанция от „Евертсен.

"На 24 юни 2021 г., чрез обективен контрол на Черноморския флот над действията на корабите на НАТО в Черно море, беше установено, че фрегатата "Евертсен" на нидерландския флот, която е била в неутрални води, е променила курса си и започнала да се движат в посока Керченския проток. За да се предотврати нарушаването на границата на териториалните води на Руската федерация във въздуха от дежурните сили бяха издигнати изтребители Су-30 и бомбардировачи Су-24, които летяха на безопасно разстояние близо до кораба на нидерландския флот", обяви официално руското МО. Оттам заявиха и, че след прелитането на руски самолети фрегатата незабавно смени курса си към границата на Руската федерация и продължи по предишния си маршрут.

  Източник: СЕГА

Свързани статии