Актуално

На фокус

Първото дарение на ваксини от България е за Бутан

Първото дарение на ваксини от България е за Бутан

14.07.2021

Втори фронт

386


Малкото хималайско кралство Бутан ще получи като дарение част от залежаващите ни ваксини "АстраЗенека", става ясно от решение на Министерския съвет. Будистката държава ще приеме 172 500 дози от ваксината Vaxzervria, доставени за България. Много азиатски държави в момента изпитват дефицит на ваксини, докато у нас има излишък заради слабия интерес към ваксинацията.

Това дарение е първото, което България прави. Досега се говореше, че ще дарим ваксини на съседните държави, като се очакваше съгласие на компаниите производителки. Дарението за Бутан например се прави по силата на две споразумения, едното от които е тристранно с "АстраЗенека".

Данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията към 14 юли показват, че България безнадеждно изостава от ваксинацията в ЕС. Докато повечето европейски държави успяха да ваксинират напълно над половината си пълнолетно население, у нас този дял е едва 15.7% и той се вдига основно от хората в София. Ваксинацията така и не набра скорост, а през август ще изтече срокът на годност на част от доставените ваксини.

Бутан, от друга страна, си осигурява с дарения ваксини за цялото население, което подлежи на ваксинация, обяви вчера пред индийския вестник "Хинду" премиерът Лотай Церинг. До края на годината кралството, в което живеят около 760 000 души, ще разполага с над 1 млн. ваксини, а трябва да ваксинира 550 000 души. Даренията идват от САЩ, Китай и ЕС (освен България, ваксини в ЕС отделят Дания, Хърватия и др.).

Проблемът на хималайската държавичка е с доставките за втора доза на голяма част от населението, които трябва да се приложат в средата на юли и по договорка трябваше да дойдат от Индия. Кралят Джигме Хесар Намгиал Вангчук обаче смята, че ще бъде нетактично да се искат ваксини от Индия, след като страната преживя такава трагична вълна и страда от недостиг на ваксини за собственото си население, става ясно от обясненията на премиера. За Бутан подобно съждение е съвсем в реда на нещата. Страната е известна със специалното си отношение към щастието на населението. Индия обаче и без това спря съвместните си инициативи за осигуряване на ваксини през април.

За Индия даренията за Бутан имат и допълнително значение. Кралството поддържа отлични отношения с Индия и ЕС, но предпочита да няма дипломатически отношения с държави, които членуват в Съвета за сигурност на ООН. Приемането на ваксини от САЩ и Китай се възприема като завой от досегашната политика.

   Източник: СЕГА

Свързани статии