Актуално

На фокус

Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт

Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт

19.07.2021

Втори фронт

676


Френският производител на протези Carmat съобщи, че е продал изкуствено създадено сърце за нуждите на италиански пациент в очакване на трансплантация, предава БГНЕС.

Операцията "е извършена от екипа, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол, един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия", се казва в изявление на компанията.

Carmat си осигури европейска маркировка CE през декември 2020 г. за продажба на изкуствено сърце на Aeson като ''мост за трансплантация''. Това сертифициране се основава на резултати от проучване, известно като PIVOTAL, стартирано през 2016 г. и все още в ход. През ноември 2019 г. резултатите на първите 11 пациенти в проучването показват, че 73% са оцелели в продължение на шест месеца с транспланта.

Според компанията, първата търговска продажба на изкуствено сърце е отбелязала "важен етап, който отваря нова глава в развитието ѝ" и се надява да намери повече клиенти във Франция и Германия до края на годината. Говорител заяви пред АФП, че за първи път едно от сърцата се използва извън клинично изпитване.

Разходите за операцията - над 150 000 евро - са платени от регионалната здравна система.

На 15 юли Carmat обяви първото имплантиране на сърце Aeson на пациент в САЩ в клинично проучване в университетската болница Duke в Дърам, Северна Каролина. Тя търсеше 10 пациента, които да участват в проучване, одобрено от Американската администрация по храните и лекарствата. 

     Източник: СЕГА

Свързани статии