Актуално

На фокус

Протестиращи са подслушвани по досъдебно производство за държавен преврат ВИДЕО

Протестиращи са подслушвани по досъдебно производство за държавен преврат ВИДЕО

04.06.2021

bird.bg

1424


През лятото на 2020 г. в разгара на протестите прокурори от Специализирана прокуратура искат разрешения за прилагане на СРС във връзка с досъдебно производство за ОПГ, целяща преврат, престъпление по Чл. 95. от Наказателния кодекс. Престъплението е тежко и се наказва с над 10 години затвор, което оправдава прилагането на СРС ако съдът ги разреши. По това прилагане на СРС са засечени контакти и са установени самоличностите на голям брой активисти на антиправителствените протести от миналото лято от различни организации – “Изправи се БГ”, “Системата ни убива”, организацията на генерал Шивиков, “Отровното трио” и други. Те са определени от спецпрокурорите като ОПГ, което цели да завземе властта със сила.

БРРД се сдоби с документ, в който са описани подробно прокурорските разсъждения на тази тема. Става дума за прокурорско искане и обосновка за продължаване на СРС спрямо Тихомир Валериев Василев – активист близък до “Изправи се, БГ” на Мая Манолова. В документа се описва събраната информация с подслушване на телефона на същото лице от 17.08 до 14.10.2020 г. Искането е изготвено от прокурор Попов и разписано от прокурор Ив. Първанов. Проверка на БРРД установи от публичните регистри на декларациите на магистратите и от публичния регистър на ВСС на командированите магистрати, че става дума за двама прокурори, които са командировани в СП от Районна прокуратура – София: Николай Йорданов Попов и Иван Валериев Първанов. Последният е син на бившия зам.-главен прокурор Валери Първанов (при Борис Велчев).

Вчера в ефира на БНТ адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян показаха началната страница на документ, която съвпада с първата страница на документа, получен в редакцията ни. Те показаха също така транскрипции от разговори проведени от обект “Тихо”.  и списък с 24 искания за СРС одобрени от Специализирания наказателен съд. Стана ясно, че е подслушван и Настимир Ананиев – председател на партия “Волт” След предаването двамата се запътиха към МВР, за да предадат тези документи на вътрешния министър Бойко Рашков, който е разпоредил проверка за подслушването на политици и граждански активисти по време на протестите от 2020 г. и след тях.

Искането за продължаване на подслушването е с регистрационен номер RB421137-001-12 от 14.10.2020 г. Става ясно, че то е подадено няколко дни преди да изтече първоначалното искане за СРС, което е подадено от Специализирана прокуратура на 17.08.2020 и е одобрено от Специализирания наказателен съд за периода от 19.08.2020г. до 19.10.2020г. Искането е изготвено от Попов в два екземпляра за ГДБОП и за ДАТО.  За прилагането на това СРС са информирани шефа на ГДБОП Любомир Янев, зам-шефът старши комисар Илия Делчев, началник отдел „Н“ (“Терор” б.ред) комисар Дими Иванов. Има и десетина имена на оперативни работници от ГДБОП на по-ниско ниво.

От Специализирана прокуратура не отговориха на въпрос изпратен по имейл в рамките на кое досъдебно производство е поискано това СРС. По-рано от Специализирания наказателен съд изобщо отрекоха да са разрешавали такива СРС.

БРРД се свърза с голяма част от номерата, посочени в документа и от разговори с лицата се установи, че описаните контакти, разговори и събития отговарят напълно на съдържанието на документа и няма как да бъдат събрани в един текст без използването на специални разузнавателни средства. В такъв смисъл наличието на подслушване е факт и автентичността на приложените спрямо протестиращите СРС е потвърдена.

Оперативна информация: Провокатори платени от Черепа
Прокурорите стъпват на оперативна информация получена в ГДБОП, че в гражданските протести са внедрени провокатори, които са организирани и платени от Васил Божков – Черепа. Тази “опорна точка” на прокуратурата всъщност е публична и беше огласена заедно с фрагменти от публикувани СРС-та миналото лято.

“В ГДБОП – МВР, отдел „Н” е постъпила оперативна информация за лица подготвящи извършването на провокативни действия по време на провеждането на граждански протести с цел възникването на масови безредици. Според получената информация, същите тези групи се финансират от лица и фирми от обкръжението на лицата Васил Божков.

Според получените данни организаторите на протестите раздават пари на лица от криминалния контингент за участие в протестите и извършване на провокации срещу служители на МВР. С организирането на протестите лицата целят да бъде съборена, подровена или отслабена властта в републиката и извършването на опит за преврат за насилствено завземане на властта в центъра или по места, което съставлява нарушение на чл. 321, ал. 3, вр. ал. 1 от НК, вр. с чл. 95 от НК.

За организирането на размирици свързани с протестите се използват лица от фракциите на футболните агитки срещу заплащане. Според информацията сумата, която щяла да се плаща за участие в протестите е 100 лв., като парите са осигурявани от Васил Божков с прякор „Черепа“.

Манолова + Триото + Шивиков = ОПГ
По ОПГ-то на “превратаджиите” е работила ГДБОП, “с цел установяване на лицата участващи в ОПГ, разкриване на престъпната им дейност и установяване на пострадали от тях лица. Установени са адресите, посещавани места, използвани автомобили, комуникационни средства за връзка, както и лицата, влизащи в състава на организираната престъпна група.”

Тихомир Василев е идентифициран като опасен, тъй като има криминална регистрация. Тя е за малозначително провинение. Василев е подсъдим за 300 тениски с надпис “Меси”, които  продавал без разрешение от държателя на марката.

След като слушат телефона на “Тихо” в продължение на два месеца, изводът на разследващите е, че той е опасен провокатор, свързан с “крайните протестиращи”, а също така контактува с генерал Шивиков, генерал Григоров и Александър Томов, които

“организират събирания в частни помещения, на които подготвят подривни действия срещу държавата”.

Всичко това налага според прокуратурата продължаване на прилагане на СРС за още два месеца:

“Експлоатацията на СРС е необходима за предотвратяване и разкриване на престъпленията и цялостната престъпна дейност на ОПГ. Участниците в групата са крайно конспиративни, трудно допускат непознати хора до себе си. Контактуват посредством мобилни телефони и лични срещи. Обикновено срещите се правят в тесен кръг от хора, при предварително осигурена конспиративна среда, което допълнително затруднява събирането на информация, чрез стандартните оперативни способи.”

Организацията на протестите като конспиративна и подривна дейност
Както се вижда от документа,  разговорите на “Тихо” с негови съратници от “Изправи се” се интерпретират като някаква конспиративна дейност, макар че всъщност те говорят по открити линии без криптиране и обсъждат организационни въпроси свързани с гражданския протест.

Подробно е изложено съдържанието на разговорите с активисти на движението на Мая Манолова:  Войслав Тодоров, Даниела Давидкова, Никола Вапцаров, роднината му Теди Вапцаров. Всички те потвърдиха, че са говорили с него и изразиха учудване, че тези организационни разговори и откритата им протестна активност се интерпретират като някаква подривна дейност.

Отчетени са и разговорите с Жоро – Георги Йорданов, Вера Иванова от движението на майките на деца с увреждания и “Наско”, който се оказа Настимир Ананиев.  

Много подробно са изложено съдържанието на два контакта: с журналистката Анелия Дулева от телевизия „Алфа“ (партийната телевизия на “Атака”), за която са установени ЕГН и адрес. Тя съобщила на “Тихо” потресаващата новина, че областният управител на София област Илиян Тодоров  напуснал ПП „Атака“ и станал човек на Валери Симеонов. Също така “тя съобщава, че на 02.09.2020г. парламентарното заседание ще се проведе в бившият „Партиен дом“, който има много входове и стените му са подготвени за бомбени нападения.”

Тази стратегическа диспозиция получена от Дулева веднага е съобщена от Тихомир на жена с малко име Валя, а тя от своя страна поема ангажимента да я предаде на „Отровното трио“.

“Със сигурност съм провеждала разговори с много лица от протеста. Няма как да си спомня конкретен разговор. Изненадва ме фактът, че като журналист съм обект на подслушване, защото съм си свършила работата и съм следила динамиката на работния процес”. – коментира за БРРД Дулева.

Друг пример, че няма как да не става дума за ОПГ с цел държавен преврат е изложението на контактите около организацията на срещата на протестиращите от различни организации на 08.09.2020 в хотел “Фаворит”

“Хотелът е затворен за посетители, но ще отвори конферентната зала специално за събитието, като организацията се поема от ген. Шивиков и Тихомир. Тихомир Василев съвместно с Шивиков, Григоров и Томов организират събирания в частни помещения, на които подготвят подривни действия срещу държавата.”

След пръскачките – водоноските
За да се демонстрира на съда, че “Тихо” е радикализиран, се подчертава, че “по време на проведения протест на 02.09.2020г. Тихомир Василев многократно в проведените телефонни разговори заявява, че лично е удрял полицайте и ги е обиждал, с което парадира”.

Също така по време на големия протест, на който имаше сблъсъци с полицията той е бил “в близост до фонтаните пред президентството, от където се хвърляха твърди предмети и пиротехнически изделия спряма полицайте. Многократно преди и след протеста същият заявява, че са необходими по-радикални действие от страна на протестиращите”.

Най-силният прокурорски аргумент за класификацията на Тихомир като “директно свързан с крайните протестиращи” е негов разговор “с мъж вечерта на 07.09.2020, ползващ номер 0884XXXXX, който му казва, че може да докара водоноските /да провокират органите на реда с насилствени действия за да станат масови безредици/, защото хората са готови и тогава Тихомир му казва да дойде при него в тълпата.”

Същият неустановен се появява и на друго място с обсъждане на “детайлно устроиството на сградата на бившия „Партиен дом“, подземните тунели, охраната от НСО и факта, че целта им е след като влязат депутатите в никакъв случай да не бъдат допускани да излязат.”

При такава заплаха за провокации и безредици е странно, че многобройните разследващи от ГДБОП и прокуратурата не са установили кой е този мъж. Още повече, че както се оказва, на този номер отговаря единственият фен на Васил Божков.

БРРД установи това като се обади на телефона, на който отговори Петър Илиев. Той потвърди, че е участник в протестите и са били приятели с Тихомир, но са се скарали заради политическа дейност. Илиев каза също така, че ползва този номер от зимата на 2020 г.

“Аз съм човекът, който беше бит в буса” – припомни Илиев. “Още тогава установих, че ни подслушват и минахме към “Вайбър”, “Телеграм” и други канали.”

Илиев е активист на партията на Васил Божков – Българско лято и не крие политическите си пристрастия, афиширани в социалните мрежи.

По темата за водоноските той каза, че идеята е била да се докарат водоноски, с които протестиращите да се защитават от полицията, която е посягала на протестиращите. Това му било предложено от друго лице, но той отказал този метод, който по разбиранията му е несъвместим с мирния протест.

    Източник: bird.bg

Свързани статии