Актуално

На фокус

Протести в Гърция срещу ваксинирането

Протести в Гърция срещу ваксинирането

30.08.2021

Втори Фронт

1544


Около 7 000 души протестираха в центъра на Атина в неделя срещу ново правило, задължаващо здравните работници да се ваксинират срещу Covid-19, предава АФП.

Промяната в правилата, която влезе в сила в сряда, изисква всички служители, работещи в болници, да се ваксинират.

Демонстрантите развяха гръцки знамена и издигаха плакати с послания като „Ние не сме срещу ваксините, а срещу фашизма“ и „Да живее демокрацията“.

„Удивително е, че съм пуснат в отпуск по болест, защото отказвам да се ваксинирам, когато в продължение на месеци съм помагал за овладяването на епидемията, работил съм в много трудни условия“, каза Христос Бакакиос, шофьор на линейка, който се присъедини към протеста.

Медицинска сестра заяви, че "гръцката здравна система ще се срине, ако принудят всички болногледачи, които отказват да се ваксинират, да излязат в отпуск".

"Болниците вече са препълнени. Това е безсмислена мярка", добави тя.

Гръцкото правителство във вторник обяви редица нови ограничения и прекратяване от следващия месец на безплатни тестове за тези, които не са ваксинирани срещу Covid-19, в опит да повишат процента на ваксинация.

Правителството предприе мерките отчасти, за да насърчи хората да се ваксинират, във връзка с разпространението на по-заразния вариант „Делта“ на вируса.

В момента 99  от тежко болните пациенти с коронавирус, интубирани в болница, са хора, които не са били ваксинирани.

От средата на август, служителите в домове за възрастни хора са задължени да се ваксинират.

Десет служители в дом за възрастни хора във Волос наскоро бяха отстранени от работа.

Повече от 5,7 милиона от 10,7 милиона жители на Гърция са били напълно ваксинирани срещу коронавирус, но разпространението на варианта „Делта“ продължава да предизвиква безпокойство.

В неделя Гърция регистрира около 1 500 нови случая на Covid-19.

Над 13 600 души са починали от болестта в страната от началото на пандемията.

Свързани статии

Левицата