Актуално

На фокус

Прокуратурата сезира три министерства за незаконно строителство на „Смокиня“ и „Каваци“

Прокуратурата сезира три министерства за незаконно строителство на „Смокиня“ и „Каваци“

07.07.2021

Втори фронт

422


Окръжната прокуратура в Бургас сезира Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите и Министерство на туризма да предприемат необходимите действия във връзка с констатираното нерегламентирано строителство на плажовете „Смокиня-Север“ и „Каваци-Юг“.

На 12.04.2021 г. Окръжна прокуратура-Бургас се самосезира след публикации в медиите за разораване на пясъчна ивица на плаж „Смокиня“, в общ. Созопол. Възложени проверки на компетентните органи да предприемат контролиращи мерки за спазване на ЗУЧК, ЗБР, ЗООС, ЗЗТ, ЗУТ и съответните подзаконови нормативни актове. Констатирани са административни нарушения, наложени са санкции и е образувано досъдебно производство, заявиха от държавното обвинение.

Прокуратурата сезира МОСВ да прецизира законосъобразността на извършваните дейности на територията на  плажната ивица на морски плаж „Смокиня-север “ и „Каваци-юг“ в Созопол. Следва срочно произнасяне от страна на МОСВ за налични основания за даване на предписание за преустановяване на конкретни дейности застрашаващи или увреждащи територията на морските плажове „Смокиня-север “ и „Каваци-юг“, попадащи в границите на защитена зона.

Окръжна прокуратура – Бургас, чрез ВАП, сезира Министерство на туризма да прецизира одобряването на нова схема за поставянето на преместваеми обекти и съоръжения на територията на морските плажове - „Смокиня -север “ и „Каваци-юг“ и ползваната търговска площ. МТ ще проследи договорите за концесия на морските плажове „Смокиня-север “ и „Каваци-юг“.

Информацията трябва да се обобщи и изпрати на ВАП и Окръжна прокуратура – Бургас до 23 юли.

   Източник: eurocom

Свързани статии