Актуално

На фокус

Прокуратурата разпространи данни за мащабни действия на ГРУ у нас

Прокуратурата разпространи данни за мащабни действия на ГРУ у нас

28.04.2021

Втори фронт

3894


Прокуратурата изнесе данни за действията на ГРУ на родна територия, връзката между покушението срещу оръжейния търговец Емилиян Гебрев, взривовете на складове за боеприпаси в България, Чехия, престъпления в други държави и изводът, че целта на Руската федерация е да се пресекат доставки на специална продукция за Грузия и Украйна.

За последните 10 години у нас са регистрирани редица случаи на взривени складове за боеприпаси. Установено е сходство между четири от тях.

Първият е от ноември 2011 г. в района на с. Долни дол. Взривен е склад на ЕМКО като са унищожени количества, предназначени за износ в Грузия. Собственик на търговските дружества, чиято продукция е била съхранявана там е Емилиян Гебрев.

Връзка има и със взривовете в с. Иганово през 2015 г. Част от продукцията там е на Гебрев.

На 31 май в сградата на бившия Институт по специална техника в София възниква пожар, който е бил предмет на разследване по друго производство. Тогава изгарят иззетите веществени доказателства по делото за взривовете в складовете на ВМЗ-Сопот. Пожарът не е възникнал в резултат на самозапалване.

Другият инцидент е през 2020 г. до Мъглиж. Взривен е склад "Арсенал" в Казанлък. Предприятието представлява стратегически обект от значение за националната сигурност на страната. И при четирите произшествия има сходство, като случаите се отличават от останалите, посочва експертиза, оповестена от говорителя на главния прокурор Сийка Милева.

"Не са установени конкретни причини, довели до взривовете. Липсват жертви и пострадали. Има предхождащ пожар като работната версия е, че целта е била хората да се оттеглят, за да може времевия период за гасене на пожарите да се изпълзва, за да се задействат дистанционно зарядите. Не е открита техническа неизправност или друга причина. Продукцията е била предназначена за износ за Грузия и Украйна", обяви още Милева.

По линия на международно сътрудничество според получената информация може да се направи връзка между инцидентът в Чехия през 2014 г., случаите в България с взривените складове, покушението над Емилиян Гебрев и извършване на други престъпления на територията на чужди държави. ФрогНюз припомня, че същите агенти на ГРУ според журналистическо разследване са участвали и в покушението над Сергей Скрипал с "Новичок".

"Налага се изводът, че целта на руските граждани, привлечени като обвиняеми в България, е да се пресекат доставките на специална продукция за Грузия и Украйна", завърши Милева.

За потенциалната връзка между инцидентите в България и Чехия се заговори след разкритията на чешките власти, че агенти на ГРУ са участвали във взривовете във Врбетице през октомври 2014 г. В складовете е имало боеприпаси на ЕМКО, а същите агенти са участвали в операцията по отравяне на Гебрев. Именно тогава се заговори за връзката с Украйна. До този момент обаче не бе ясно сътрудничат ли си българските власти с чешките разследващи и работи ли се по разкриване на тази иначе мащабна за ГРУ операция. 

Стана ясно, че поне шестима агенти на Кремъл са участвали, а лично се е намесил и генерал Андрей Аверянов. Подобно участие на високопоставени в ГРУ лица е рядко, което хвърли светлина върху важността на операцията. 

  Източник: frognews

Свързани статии