Актуално

На фокус

Прокуратурата разпита Пеевски заради "Магнитски"

Прокуратурата разпита Пеевски заради

22.07.2021

Втори фронт

776


Българските граждани, които са санкционирани по глобалния закон "Магнитски" в САЩ заради корупция, са били разпитани от прокуратурата. Снети са показания от Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалмпиев, Красимир Томов. Бизнесменът Васил Божков не е сред тях, тъй като се намира в Дубай, уточняват от държавното обвинение.

В резултат на санкциите по "Магнитски" във Върховната касационна прокуратура са образувани шест преписки. Изпратено е запитване до Департамента на правосъдието на САЩ за предоставяне на информацията, на която са основани констатациите по отношение на санкционираните лица. Главният прокурор Иван Гешев е поискал и от органите на НАП разкриване на данъчна и осигурителна за санкционираните български граждани.

Материалите от проверката срещу П. Харалмпиев и Кр. Томов. са изпратени в Специализираната прокуратура с оглед присъединяването им към водено там досъдебно производство. В резултат на това двамата са привлечени към наказателна отговорност за престъпления по служба, извършени от тях в качеството им на длъжностни лица, заемащи отговорно служебно положение в Държавната агенция за българите в чужбина. Установено е, че данни от предмета на проверката във ВКП съвпадат с наличните данни по дело на Специализирана прокуратура, по което през септември 2020 г. е внесен обвинителен акт спрямо Харалампиев и Томов.

По отношение на санкционирания Васил Божков данните от проверката за корупция във ВКП съвпадат с материалите по дело срещу него в Специализираната прокуратура. Хазартният бизнесмен вече е с 19 обвинения, като последното е за престъпление срещу Републиката. Проверката срещу бившият зам.-икономически министър Александър Манолев пък е изпратена в Софийската градска прокуратура. 

"По отношение на останалите двама - Пеевски и Желязков, проверките във ВКП продължават, тъй като е получена само част от изисканата информация", съобщава прокуратурата.

   Източник: СЕГА

Свързани статии