Актуално

На фокус

Прокуратурата протестира пускането на Кристиан Николов от ареста

Прокуратурата протестира пускането на Кристиан Николов от ареста

02.09.2021

Втори фронт

698


Софийската градска прокуратура протестира пускането под домашен арест на обвиняемия за катастрофата с Милен Цветков – Кристиан Николов.

Той беше освободен вчера от състав на Софийски градски съд.

"Извършеното от него престъпление е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр.2, вр. ал.1, пр. 3 от НК - умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие с причиняване на смърт. СГП не споделя изводите на съда, че продължителността на задържането на подсъдимия за период от около една година и четири месеца е довела до намаляване опасността той да извърши ново престъпление и за липса на реална опасност той да се укрие.

Прокуратурата счита, че срокът на задържането на Кристиян Николов до настоящия момент не е прекомерен, с оглед тежестта на извършеното от него престъпление и необходимите за изясняване на обективната истина действия по разследването.

От събраните доказателства се установява съпричастността на подсъдимия към тежкия пътен инцидент, съзнателната употреба на наркотични вещества от него и предприемането на управление на автомобил след употребата на различни видове наркотици.

Налице е наличието на пряка и непосредствена връзка между произшествието и смъртта на пострадалия, създаването на реална опасност за здравето и живота на голям брой други участници в движението.

В хода на делото са събрани доказателства и за други противозаконни деяния, извършвани от подсъдимия, свързани с придобиване и употреба на наркотични вещества и изградени трайни навици за същото”, пишат от държавното обвинение.

"С оглед на това Софийска градска прокуратура счита, че доказателствата по делото сочат за съществуването на реална опасност Кристиян Николов да извърши престъпление.
Налице е и другата предпоставка за налагане на мярката за неотклонение „задържане под стража“ спрямо подсъдимия, свързана с опасността той да се укрие.
Същият трайно е живял в чужбина и разполага с възможности да организира укриването си с цел избягване на реализирането на наказателна отговорност.

Софийска градска прокуратура счита, че единствената мярка за неотклонение спрямо подсъдимият продължава да бъде "задържане под стража". Изменението й в "домашен арест" е неправилно и незаконосъобразно и като такова следва да бъде изменено", поясняват от там.

  Източник: dnes.bg
 

Свързани статии