Актуално

На фокус

Прокуратурата подпука и COVID-19

Прокуратурата подпука и COVID-19

25.08.2021

Втори фронт

2957


Прокуратурата изненадващо реши да се намеси и в противодействието срещу COVID-19 като поиска с остър тон информация и обяснения от служебния здравен министър за ваксинацията, мерките и лекарствата. 

В официално съобщение, Върховна административна прокуратура (ВАП) аргументира намесата си със закона за съдебната власт и значително нарастващия брой на активни случаи на пациенти, заболели от коронавирус. Освен това имало и "множество запитвания от граждани, в т.ч. медици и представители на образователната сфера", постъпващи в прокуратурата. Именно заради това, държавното обвинение изискало информация от служебния здравен министър - какви действия се предприемат за ограничаване на разпространението на вируса в страната. 

В прокурорското съобщение се посочва, че едва близо 16 % от населението в страната е ваксинирано и предвид тези данни служебният здравен министър следва да отговори на ВАП, какво е извършено до този момент от Министерство на здравеопазването (МЗ). Прокурорите питат какво е направено, за да може "до хората да достигне адекватна информация относно ползите от имунизация срещу COVID-19, което да промени нагласите и да повиши интереса към ваксините".  Изискана е информация дали МЗ е отправяло запитване до ЕМА, касаещо поставянето на трета доза на ваксината срещу вируса и извършени ли са други действия в тази насока. 

Заради множеството сигнали в публичното пространство за неспазване на въведените със заповед на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки в страната, следва да се отговори какви действия е предприело МЗ по отношение на контрола на мерките, пише още прокуратурата. Тя иска здравния министър да информира "и какви мерки ще бъдат прилагани в учебните заведения, детските градини и центровете за подкрепа на личностно развитие за гарантиране живота и здравето на техните обитатели".

ВАП пита и защо, въпреки нарастващата заболеваемост в страната, към момента не са въведени предвидените в Националния оперативен план мерки за справяне с пандемията от SARS-CoV-2, както и предвидени ли са съответните социални, икономически и финансови механизми, които следва да обезпечат въвеждането на мерките и функционирането на лечебните заведения за болнична помощ в извънреден режим. Изискана е информация и за това дали МЗ е осигурило необходимите лекарствени и помощни медицински средства за ковид отделенията на болниците.

 

ТРЕТА ДОЗА

У нас все още не е разрешено поставянето на трета доза ваксина. Министерството твърди, че очаква одобрен протокол за това от Европейската агенция по лекарствата и не може на своя глава да започне предлагането на т.нар. бустер доза. Тази доза се счита за ключова за хората на първа линия, които бяха сред първите имунизирани. Много лекари, ваксинирани в началото на годината например, имат желание за допълнителна защита преди окончателно да ни връхлети новата вълна, но губят ценно време за това. Израел ударно поставя трета доза и на възрастното си население заради преобладаващия делта вариант. Въпросът има и етична страна - Световната здравна организация предупреди развитите държави да не пазят егоистично количества за трета доза, докато има региони, където ваксинацията клони към нула. У нас обаче има излишество от ваксини заради пълния провал на информационната кампания.

МЕРКИ

МЗ има ясно начертан план за действия при определени нива на разпространение на COVID-19. Въпреки че от няколко дни сме в ниво 2 на заболяемост, а хоспитализациите бързо се увеличават, министерството увърта и не налага нови мерки. Обяснението е, че има изгледи вълната да е лека, освен това отново се твърди, че болниците имат капацитет да се справят с повишения натиск от пациенти. В същото време България е една от само осем страни в ЕС, където смъртността сред заразените с COVID-19 е двуцифрено число - в повечето други държави тя е в пъти по-ниска. Страната ни държи и пето място по смъртност.

Забавянето в овладяването на новата вълна означава и големи проблеми точно преди началото на учебната година, като обрича децата на нови периоди дистанционно обучение въпреки очевидните дефицити, които то носи. При нисък дял ваксинирани учители МЗ и МОН планират да затегнат ограниченията върху самите деца, като за носене на маски вече се говори дори при най-малките.

   Източник: "СЕГА"

Свързани статии