Актуално

На фокус

Прокуратурата не откри престъпления в "Александровска"

Прокуратурата не откри престъпления в

27.08.2021

Втори фронт

802


Прокуратурата не е открила престъпления в УМБАЛ „Александровска“ и е върнала на здравното министерство доклада на „Вътрешния одит“ с отказ да образува досъдебно производство за престъпление от общ характер, както и за безстопанственост или нанесени вреди от страна на ръководството на болницата.
Прокуратурата не откри престъпления в "Александровска"
Постановлението е получено в МЗ на 11 август, а зам.-здравният министър д-р Димитър Петров е запознат със заключенията на държавното обвинение, съобщи сайтът скенер нюз. Д-р Петров не само е запознат, но според юристи от МЗ няма никакви нови обстоятелства, които да дават основание на здравното ведомство да обжалва.

Още в първите  дни на поста служебният министър Стойчо Кацаров изпрати проверяващи в Александровска болница, формално заради сигнал на един от членовете на борда доц. Александър Оскар, който през последните 4 години е в управлението на лечебното заведение. Истинската причина обаче беше опитът на Кацаров да се разправи с политическия противник, бивш здравен министър и бивш шеф на „Александровска“ проф. Костадин Ангелов. След това от МЗ съобщиха, че са открили нарушения, но така и не предоставиха публично доклада от проверката на „Вътрешен одит“, който обхваща периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. Това обаче не попречи на Кацаров да уволни директора на лечебното заведение проф. Борис Богов и да назначи д-р Атанас Атанасов, до този момент известен сред съсловието като „селски“ директор на 3 болници, които са в изключително тежко финансово състояние, за да „спаси“ УМБАЛ „Александровска“, в която през първия месец д-р Атанасов се губеше, поради липса на табели.

Последва атака срещу цялото вече ексръководство на най-старото лечебно заведение у нас, която не спира и до днес. От държавното обвинение обаче са категорични, че всички данни, събрани в хода на предварителната проверка, включително самият доклад на „Вътрешен одит“ към МЗ и заключенията на АДФИ, по никакъв начин не потвърждават, че ръководството на болницата е нарушило собствените си правила, нещо което министър Кацаров безгрижно прави с плана си за борба с коронавируса, че е извършило финансови злоупотреби и че е нанесло щети на болницата.

„Няма никакви данни, че проф. Борис Богов и проф. Димитър Буланов са извършили целенасочени действия, липсват каквито и да било доказателства за претърпени щети или сключване на неизгодни сделки“, констатират от СГП. А относно твърденията на доц. Оскар за непроведени събрания на борда от прокуратурата заявяват: “В случай на искане на нищожност от негова страна за взети решения е въпрос, отнасящ се до търговските взаимоотношения, но разходваните средства в размер на 2,1 млн. лева, за които той претендира, че не знае за какво са похарчени, са изцяло проверени от два независими отида и не са намерени нарушения.“

   Източник: “ТРУД”

Свързани статии