Актуално

На фокус

Прокуратурата не е проверила дали гласът от записа е на Бойко Борисов

Прокуратурата не е проверила дали гласът от записа е на Бойко Борисов

05.02.2021

Mediapool.bg

1785


Прокуратурата не е проверила дали мъжкият глас от изтеклия през юни м.г. скандален запис принадлежи на Бойко Борисов. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който сезира българската прокуратура за случая.

"С известни затруднения" Иванов е успял да се сдобие с постановлението за отказ за образуване на наказателно производство. То се дължи на всеки гражданин, подал сигнал за извършено престъпление.

"Отново имаме замитане под килима", коментира Иванов за начина, по който прокуратурата е провела разследването. Той обясни, че водещият прокурор Николова е разпитала само лицата, които могат да са обект на разследването и не са събрани странични данни.

Миналата година бяха направени две независими експертизи на записа с гласа на Борисов, който изтече на 12 юни. Едната бе платена от разследващия сайт "Биволъ", а другата - от евродепутата Елена Йончева (БСП), която също е коментирана от човека, чийто глас и маниер на говорене поразително приличат на премиера. И двете експертизи показаха, че най-вероятно това е гласът на Бойко Борисов, а съдържанието на записа не е манипулирано.

В 7-минутния запис че чуват вулгарни квалификации по адрес на парламентарния председател Цвета Караянчева (ГЕРБ), също така хвалби как можеш да преметнеш колегите си в ЕС като признаеш, че си прост. Другата хвалба е: "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене". Това логично бе разтълкувано като открито признание за това как т.нар. незавими регулатори се използват за натиск върху бизнеса.

Междувременно "Еврохолд", който искаше да купи активите на ЧЕЗ у нас, бе препънат от Комисията за защита на конкуренцията, а отделно бе проверяван от Комисията за финансов надзор, както твърди гласът от записа. Няколко месеца след избухването на скандала КЗК се обърна на 180 градуса и позволи на "Еврохолд" да придобие ЧЕЗ.

Христо Иванов е поискал от наблюдаващия прокурор да приложи т.нар. стандарт "Гешев" към проверката за изтеклия запис и да публикува всички материали по случая. Идеята е да се види какво точно е бил питан премиерът и да се разбере дали става дума за симулация на разследване. Наблюдаващият прокурор Николова обаче е отказала.

"Стандартът "Гешев" се прилага само за опозиционни фигури, а не само властимащите", коментира Иванов.

Под въпросния стандарт "Гешев" се има предвид наложената в последната година практика прокуратурата да публикува всякакви записи на телефонни разговори, чатове, снимки и други доказателства срещу хора, които все още не са изправени пред съда. В общия случай става дума за хора, които са неудобни на Борисов и Гешев..

В разгара на гражданските протести срещу правителството и главния прокурор беше публикуван разговор между журналист и депутат, който трябваше да внуши, че протестите са платени от Васил Божков. Преди това бяха незаконно публикувани и стенограми от записи на президента Румен Радев, въпреки че той има имунитет.

"Прокурор Николова отказва да публикува всички материали по тази проверка. Искахме да се види какво е питала Борисов, какво не го е питала", коментира Иванов.

Отказът на прокурор Николова е мотивиран с това, че прокуратурата е длъжна да пази личните данни на гражданите, а за оповестяване на данни, събрани по време на предварителна проверка, се носи наказателна отговорност по чл. 360 от Наказателния кодекс (НК).

"Ще сезираме госпожа Николова, след като е открила член. 360 от НК, да вземе да се сезира и за Иван Гешев", каза Христо Иванов. Той допълни, че българската прокуратура е "силно пристрастна и наведена на четири крака тези, в които е властта – Пеевски, Борисов и Доган".

Записът, за който говори съпредседателят на ДБ, е само един от няколкото с гласа на премиера, които изтекоха миналата година.

Свързани статии